Waarom mensen bedrijven die winst maken wantrouwen

Actueel

Bedrijven met een winstoogmerk worden vaak als immoreel en schadelijk gezien, zelfs wanneer ze een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren. Onderzoeker Amit Bhattarchajee van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) wilde uitzoeken waarom dit zo is. Hij ontdekte dat mensen belangrijke marktmechanismen over het hoofd zien die bedrijven stimuleren om een waardevolle bijdrage aan de maatschappij te leveren. Het onderzoek kan bedrijven helpen beter te communiceren over de maatschappelijke waarde die ze creëren.

Onderzoeker Bhattarchajee stelt dat populaire cultuur ons nogal stereotype beelden voorschotelt over winst maken. "Neem nou 'The wolf of Wallstreet'. In deze film probeert een beurshandelaar zelfzuchtig en ten koste van iedereen zo rijk mogelijk te worden."

Wie be...

Ronald Molag
Lid sinds 2019
Het onderzoek zou stukken interessanter zijn wanneer er gekeken zou zijn naar specifieke bedrijven en de publieke opinie over hun succes/winst.

Wat is de opinie over het succes van Tesla en dat van bijvoorbeeld Facebook. Hoe kijkt het publiek aan tegen de winst van DSM, en hoe tegen de winst van SHELL?

Wordt Tesla als immoreel en schadelijk gezien? Over Tesla heb ik dat beeld niet, over Facebook wel.

Meer over Corporate communicatie