Verslaafd aan macht over anderen

Columns

De mens kent vele verslavingen. De bekendste verslavingen zijn: alcohol, drugs, werken, seks, eten, gamen, gokken, roken. Wat minder bekend is, en veel voorkomt is verslaving aan "macht over anderen". Deze verslaving verstikt relaties en organisaties. Ze wordt nauwelijks onderkend. Deze verslaving is zo normaal, dat we het niet herkennen. Een voorbeeld van een extreme vorm van verslaving aan macht is die van Erdogan. Hij wil macht over iedereen en zet alles in het werk om dat te bereiken.

Mensen die anderen willen veranderen zijn verslaafd aan macht over anderen!!

Beoordelingsgesprek een vorm van macht over anderen

Binnen organisaties uiten veel leidinggevenden hun de verslaving aan macht over anderen door controle over het gedrag van medewerkers te willen hebben. Beoordelingsgesprekken zi...

Guus Cruts
Beste Sybren,

Nu heb ik van de biologen begrepen dat wij mensen tot de 'gezelschapsdieren' zouden behoren. Dat klinkt op het eerste gezicht reuze gezellig, maar het betekent wel dat de hiërarchie van de pikorde, die steeds maar weer wordt uitgevochten, diep in onze genen zou zitten. It is the very stuff we are made of. Verslaving aan de macht zou bij sommigen dan flink aangeboren zijn, maar we kunnen de baasjes die daar last van hebben toch niet genetisch gaan modificeren? Het is al met al een groot cultureel wonder dat er überhaupt in onze menselijke geschiedenis ooit democratieën zijn ontstaan. Hoe kreeg onze cultuur het in hemelsnaam voor elkaar om op die manier onze biologie te overwinnen? En jammer maar helaas, alleen al tussen 2000 en 2015 is in maar liefst 27 landen de democratie wezenlijk op zijn retour gegaan (bron: Foreign Affairs). En na 2015 is het beeld er niet rooskleuriger op geworden. Het wonder van de democratie: ik blijf er toch maar in geloven, maar uit oogpunt van realisme reken ik maar nergens op.
Jan Prins
Prikkelende these. Dat de slaaf macht over de meester uitoefent is ook een interessante gedachte. Ik geloof echter dat het meer een kwestie van drijfveren is en heb ik ook niet behoefte macht te diskwalificeren als iets negatiefs.

In mijn - wellicht wat simpele - wereldbeeld heeft de ene persoon wel een intrinsieke behoefte om dominant bedrag te laten zien. En de ander niet. Dat zijn verschillende drijfveren. Voor de ene persoon voelt het daarom logisch om invloed op het doen en laten van de ander uit oefenen en voelt de ander voelt het beter om dat zich te laten leiden. Iedereen blij. Lastig wordt het als er 2 personen die allebei graag invloed op de ander willen uitoefenen (zo ontstaan makkelijk conflicten) . Of als ze dat allebei niet willen (dat zie je vaak apathie en besluiteloosheid).

zie ook www. priman.nl

Meer over Leiding ontvangen