Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

“Is het vak van veranderen en organiseren een wetenschap?
Jaap Peters: Ik zie het niet als een wetenschap…”

Hoezo is veranderen geen wetenschap?

“Cris Zomerdijk: .. maar ik weet niet of meer wijsheid uit wetenschappelijk onderzoek ons echt verder gaat helpen”

Ha ha, niets is zo praktisch als een goede theorie. :)

Voor het onderwerp ‘gedrag van mensen’ bestaat er een aparte wetenschap. Basaal voor dit mooiste vak dat er is, is het gegeven dat het gedrag van mensen, inclusief het wel of niet veranderen, wordt gestuurd door straf en beloning. Tien keer je voorbereiden op een verandering die niet doorgaat, is tien keer afgestraft worden om te veranderen.

Zo simpel kan wetenschap dus zijn.

Quote Jaap: “Een goede voetballer is over ter wereld goed, de meningen daarover zijn unaniem. Messi is overal ter wereld een fenomeen”.

Niet per definitie en in essentie een belangrijk punt bij veranderen. Passen de mensen bij de verandering of in het systeem (gruwelwoord)? Messi speelt helemaal niet goed in het Nationaal elftal van Argentinie. Ik denk ook niet dat hij past in het systeem van Italie of Luxemburg. Hij speelt goed bij Barcelona omdat hij past in het systeem dat zij daar spelen, compact en hoog. Wat ik daaruit haal is dat de manier van spelen grotendeels afhankelijk is van de spelers die je ter beschikking hebt. Of je neemt afscheid van spelers en haalt nieuwe voor het systeem dat je wilt spelen….

Hoi Arend, interessante reflectie die me zeker aan het denken zet!

Toon alle 4 reacties
x
x