Veranderen en leren: belangrijkste trends en nieuwe thema’s

Cover stories · Interviews

Dit is het tweede interview met redactieleden van ManagementSite. De reden is het 20 jarig bestaan van ManagementSite. Het eerste interview was met met Willem Mastenbroek, Gyuri Vergouw en Lenette Schuijt. In het tweede komen Jaap Peters, Simon van der Veer en Cris Zomerdijk aan het woord. We richten ons op drie hoofdvragen: Hoe staan we ervoor in het vakgebied van veranderen en leren? Wat werkt nu echt in de praktijk? En: Wat zijn  de belangrijkste ontwikkelingen en vragen die eraan komen?

Hoe staan we ervoor in het vakgebied van veranderen en leren?

 Jaap Peters: Ik denk dat we in een soort tussentijd leven. Aan de ene kant omarmen we inzichten als chaos en complexiteit. Aan de andere kant zitten we gevangen in de opvattingen uit het industrialisatie tijdperk. Waar we nog maar moeilijk v...

Norbert Huijzer
Lid sinds 2019
"Is het vak van veranderen en organiseren een wetenschap?
Jaap Peters: Ik zie het niet als een wetenschap..."

Hoezo is veranderen geen wetenschap?

"Cris Zomerdijk: .. maar ik weet niet of meer wijsheid uit wetenschappelijk onderzoek ons echt verder gaat helpen"

Ha ha, niets is zo praktisch als een goede theorie. :)
Guus Cruts
Voor het onderwerp 'gedrag van mensen' bestaat er een aparte wetenschap. Basaal voor dit mooiste vak dat er is, is het gegeven dat het gedrag van mensen, inclusief het wel of niet veranderen, wordt gestuurd door straf en beloning. Tien keer je voorbereiden op een verandering die niet doorgaat, is tien keer afgestraft worden om te veranderen.

Zo simpel kan wetenschap dus zijn.
Arend
Quote Jaap: "Een goede voetballer is over ter wereld goed, de meningen daarover zijn unaniem. Messi is overal ter wereld een fenomeen".

Niet per definitie en in essentie een belangrijk punt bij veranderen. Passen de mensen bij de verandering of in het systeem (gruwelwoord)? Messi speelt helemaal niet goed in het Nationaal elftal van Argentinie. Ik denk ook niet dat hij past in het systeem van Italie of Luxemburg. Hij speelt goed bij Barcelona omdat hij past in het systeem dat zij daar spelen, compact en hoog. Wat ik daaruit haal is dat de manier van spelen grotendeels afhankelijk is van de spelers die je ter beschikking hebt. Of je neemt afscheid van spelers en haalt nieuwe voor het systeem dat je wilt spelen....
Hoi Arend, interessante reflectie die me zeker aan het denken zet!

Meer over Management modellen