Veranderen betekent loslaten wat vastzit

Columns

Veel organisaties herkennen het gevoel dat het zo niet langer kan. We zitten vast en willen anders. Dingen gaan knellen, we hebben een sterke leider nodig, we willen elkaar weer vinden. Dan is het tijd voor verandering. Voor transformatie eigenlijk. Want een verandering kun je nog terugdraaien. Transformeren gaat over echt loslaten wat intern dwarszit. Maar het valt niet mee om je los te maken van iets wat je liever vasthoudt. Helemaal niet in tijden van onzekerheid. Waarbij het niet duidelijk is welke kant het allemaal opgaat.

Het zoveelste wondermiddel ?

“We gaan het anders doen. Minder fouten maken, resultaatgerichter werken en met meer plezier.” Tsja. Zo klinkt een verandering als het zoveelste wondermiddel vanuit management. Dat stokpaardje kan er ook nog wel bij zullen je mensen denken als je vertelt wat je van plan bent.

Je kunt een transformatie niet opleggen. Van de ene op de andere dag de zaken anders doen, nieuwe plannen over de schutting gooien en dan fingers crossed. Hopend op de beste afloop. Werkelijk anders willen (of moeten) werken gaat niet over processen, structuren, je gebouw of systemen. Transformeren draait om wie er bij je werkt. Om cultuur, omgangsvormen, emoties, waarden en persoonlijke ontwikkeling. Het gaat niet om wat je mensen doen, maar om wie je mensen zijn. En waarom ze de dingen doen zoals ze doen. Dat is ook precies de reden waarom je organisatie soms alle weerklank kwijt kan zijn. Terwijl het binnen wel gonst van emoties en gedoe.

Wat is werkelijk van waarde?

Stel jezelf bij eens deze vraag: wat is voor ons werkelijk van waarde? Waarbij van waarde zijn geen oordeel is, maar een checkpoint: zijn jullie nog dicht bij jezelf? En wat heb je nodig om iedereen (weer) ten volle te laten leven en werken? Waar hou je van en wat houdt je tegen?

Je kunt natuurlijk de hoofden van je mensen blijven volproppen met kennis. Met abstracte managementtheorieën komen over missie, visie, de klant centraal stellen en kerncompetenties. Je kunt klantreizen en stakeholders value uittekenen. Je kunt blijven vertellen waarom veranderen een goed idee is. Ik vind dat je beter niets kunt uitleggen. Zo galoppeer je als management naar mijn idee met je stokpaardje alleen maar iedereen voorbij. Mensen zijn er moe van geworden om alleen maar te luisteren naar rationele argumenten.

Doe je ogen even dicht

Het werkt beter om iedereen te laten voelen wat transformeren echt betekent. Waarom je wel weet, maar niet doet. Of wel wil, maar niet kan. Als je mensen uitdaagt en laat reflecteren op de vraag wat werkelijk van waarde is, maak je uiteindelijk bewustere keuzes. Voor jezelf, de organisatie en de maatschappij. En ja, tot de kern van die vraag komen is niet makkelijk. Het kan zelfs een beetje pijn doen. Maar het raakt altijd de kern. Dan haal je het mooiste in iedereen en elkaar naar boven. Je weet niet precies wat er gebeurt, maar je wordt aangeraakt. Aangesproken. In een taal die je misschien niet begrijpt, maar wel verstaat.

Kunst, cultuur, natuur en wetenschap helpt veranderen en versterken

Gelukkig zijn er veel manieren om vertrouwen (terug) te krijgen en wijsheid en inspiratie aan medewerkers mee te geven. Om inzichten om te zetten in positieve veranderingen en (weer) met elkaar in cadans te komen. Dat is  de reden waarom we De Theaterloods zijn gestart. En daarom gaan de programma’s die we bieden inhoudelijk de diepte in, zonder belerend te zijn. Juist niet. In ons kuuroord voor mens en organisatie draait alles om een dag vol activiteiten die je voelt. Gevoed door de kracht van kunst, cultuur, natuur en wetenschap. Want dát resoneert. En resonantie werkt. Altijd. Bij iedereen.

 

Kom ook voor de dag

We zien dat organisaties die de zaken even loslaten, of juist laten gebeuren, in staat zijn om zware dingen lichter te maken. Het enige wat je moet doen is de verantwoordelijkheid nemen om zo’n dag met je medewerkers te durven doen. In verantwoordelijkheid zit niet voor niets het woord antwoord.

Leg de plek maar op de zere vinger en kom voor de dag! >>

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Organisatiecultuur