Tweedehands kennis regeert de wereld

Columns

De wereld verandert sneller dan ooit. Inmiddels is de verandersnelheid hoger dan onze leersnelheid. Wat je vandaag leert is morgen alweer achterhaald. Een wereld of organisatie besturen op basis van tweedehands kennis hapert daarom aan alle kanten.

De wereld van vandaag wordt geregeerd door tweedehands kennis

Niet zelf nadenken maar tweedehands kennis gebruiken door klakkeloos instructies te volgen leidt tot excessen. Met tweedehands kennis wordt kennis bedoeld die gebaseerd is op het overdragen van trucjes en instructies zonder, door eigen ervaring tot die kennis te komen. Een extreem voorbeeld waar dat toe leidt staat beschreven is het verhaal over een gezin met een schuld van 6000 euro waar 49 instanties over de vloer kwamen. Kostenplaatje om het probleem op te lossen bedroeg 300.000 ...

Mooi artikel. Mee eens. Alleen... Ik denk juist dat coaches een belangrijke rol hebben om mensen te ondersteunen bij het vinden en gebruiken van hun eerstehands kennis. De metadoelstelling van coachen is immers om mensen te leren leren van zichzelf. Wezenlijke bewustwording, waardoor mensen zich blijven ontwikkelen en hun veerkracht om met alle veranderingen om te gaan, toeneemt.

Meer over Management modellen