Waarom wordt de concernvorm gehanteerd?

Om decentralisatie van besluitvorming te realiseren in combinatie met performance management op slechts enkele, maar wel de totale prestatie van de activiteit omvattende financiële parameters. Daarbij worden activiteiten georganiseerd op basis van product-markt-combinaties om een zo goed mogelijke focus op marktsegmenten te realiseren. Synergie tussen activiteiten wordt tot enkele aspecten (financiering, technologie) beperkt. Dit alles om een grote positie in de markt te realiseren die toch effectief bestuurbaar is.
Daarnaast spelen in internationaal verband fiscale argumenten om de concernvorm (in juridische zin) te hanteren (binnen Nederland kennen ondernemingen in concernverband vrijstelling van de BTW op hun onderlinge leveranties).
Ook wordt de concernvorm wel gehanteerd uit oogpunt van externe flexibiliteit, een activiteit kan dan gemakkelijk worden vervreemd zonder gecompliceerde processen.
Soms ook uit oogpunt van risicomanagement: een nieuwe of risicovolle activiteit wordt in een afzonderlijke vennootschap georganiseerd; gaat deze failliet dan is de schade en de aansprakelijkheid voor het moederconcern beperkt (dit laatste geldt niet in alle landen).

In de publieke sector: de concernvorm wordt toegepast als een noodzakelijk bestuurlijke voorwaarde om een zo hoog mogelijk niveau van samenwerking tussen de diensten te realiseren, ook als voorwaarde om met succes shared service centres te kunnen toepassen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 186 vragen en antwoorden over Concernvorming en Concernbestuur.