We lopen aan tegen de grenzen van de zo bejubelde 'wendbaarheid'

Columns

2500 Jaar geleden schreef Sun Tzu het boek "De kunst van het oorlogvoeren". Hij was een generaal en militair strateeg van het Chinese keizerrijk. Dit boek is bepalend geweest voor oorlogsstrategieën in China, het Verre Oosten en ook in de westerse wereld. Er is zelfs een management variant van dit boek verschenen. Er staan veel nuttige adviezen in zijn boek, die je kunt betrekken op organisaties. Een van zijn adviezen is die van waken voor roekeloze flexibiliteit.

Flexibiliteit wordt gezien als van strategisch belang. Vergeten wordt, dat roekeloze flexibiliteit een organisatie de das om kan doen.

Flexibiliteit van strategische belang

Flexibiliteit is een belangrijke kwaliteit voor een succesvol leger. Dit geldt ook voor organisaties. Dit jaar zetten organisaties "wendbaarheid" op stip 1. Een eenzijdige kijk op "wendbaarheid" kan gevaren opleveren, die vaak over het hoofd worden gezien. Zo kan flexibiliteit doorschieten naar "roekeloze flexibiliteit". Flexibiliteit wordt dan een nadeel i.p.v. een voordeel. Het kan organisaties  dat wil zeggen medewerkers uitputten wat leidt tot verzwakking.

Het alsmaar stijgende aantal burn-outs is een symptoom van roekeloze flexibiliteit!

Wat zijn voorwaarden voor gezonde flexibiliteit?

Leidinggevenden dienen zichzelf, hun medewerkers, hun organisatie, hun klanten en hun concurrenten goed te kennen. Pas als hieraan is voldaan levert bedachtzame flexibiliteit volgens Sun Tzu een strategisch voordeel op.

Hoeveel leidinggevenden kennen zichzelf en hun medewerkers?

Deze randvoorwaarde staat in schril contrast met de dagelijkse praktijk binnen organisaties. Hoeveel leidinggevenden kennen zichzelf? Hoeveel leidinggevenden kennen hun medewerkers? Hoeveel leidinggevenden snappen hoe hun organisaties functioneert? Hoeveel leidinggevenden kennen hun concurrenten? Hoeveel leidinggevenden kennen hun klanten? Je kunt constateren dat veel leidinggevenden niet voldoen aan de criteria om flexibiliteit op de juiste wijze in te zetten.

Onwetendheid leidt tot roekeloze flexibiliteit!

Roekeloze flexibiliteit leidt tot veel schade

De effecten zijn inmiddels bekend. Steeds meer medewerkers die balanceren op de rand van een burn-out is normaal geworden binnen organisaties. Leidinggevenden gooien dagelijks olie op het vuur door enerzijds de controle te verstevigen en anderzijds een grenzeloze flexibiliteit te eisen van hun medewerkers. Ze bouwen strakke structuren, waarin weinig kan en waar medewerkers tot extreme flexibiliteit worden gedwongen.

Het lijkt wel op het vierendelen in de middeleeuwen maar dan op het emotionele vlak!

Hoogste tijd om roekeloze flexibiliteit een halt tot te roepen

Om de hedendaagse roekeloze flexibiliteit een halt toe te roepen dienen leidinggevenden zich te ontwikkelen en bekwamen op de volgende bewustzijnsgebieden:

  • Persoonlijk bewustzijn; karaktertrekken, neigingen, houdingen, temperament, behoeften, motivaties, drive, persoonlijke waarden en mentale stabiliteit
  • Organisatiebewustzijn; leidinggevenden begrijpen hoe een organisatie functioneert. Ze hebben inzicht in de gevolgen die beslissingen of acties hebben op de organisatie
  • Klantbewustzijn; vanuit het perspectief van de klant naar producten, diensten en organisatie leren kijken
  • Concurrentie bewustzijn; een eigen plek innemen vanuit eigen uniciteit. Door unieke marketingacties, social media strategieën te hanteren en producten of diensten aan te bieden, etc.

Zodra leidinggevenden deze bewustzijnsgebieden hebben ontwikkeld kunnen ze met zorg de juiste mate van flexibiliteit kiezen. Flexibiliteit levert dan een strategisch voordeel op zonder dat het leidt tot uitputting en verzwakking. Sun Tzu zijn adviezen zijn in deze moderne tijd nog steeds zeer actueel.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Strategie