Een robuust leider

Columns

Hectiek vraagt om effectieve actie. De 7 principes van robuust handelen. Om “dingen te laten gebeuren” of “dingen gedaan te krijgen” moet een leider effectief handelen. Met zijn handelen zet hij vervolgens anderen aan tot effectief handelen. Dat effectief handelen van een leider is het best te begrijpen als “robuuste” actie, een concept dat is geïntroduceerd door Eric Leifer (1) in zijn onderzoek naar schaakmeesters.

Stel je een schaakspel voor: op ieder moment heeft de schaker verschillende mogelijkheden tot handelen en slechts enkele zetten leiden tot duizelingwekkende aantallen nieuwe mogelijkheden. Velen hebben het idee dat schaakmeesters in staat zijn zetten en tegenzetten ver vooruit te bedenken, dat zij voortdurend het spel voor zich zien ontrollen, dat evalueren en in overeenstemmi...

Vreneli Stadelmaier
Jammer dat nergens staat dat het ook mogelijk is dat de leider een vrouw is. Of is dat in de belevingswereld van Rijk Binnekamp absoluut ondenkbaar?
Rijk Binnekamp
Beste Vreneli,

Daar heb je absoluut gelijk in. In één van mijn eerdere columns "De essentie van leiderschap" schreef ik als laatste zin "en omdat leiderschap gelukkig niet iets is voor alleen de man kun je voor man natuurlijk ook vrouw lezen".

Deze zin had ook de afsluiting van deze column moeten zijn. Mijn excuus daarvoor.
Annemie
Hallo,
Ik wil dit boek kopen maar kan het nergens online vinden... iemand een tip?
Willem Mastenbroek
Pro-lid
Bij Amazon niet meer beschikbaar; probeer bij Google via https://books.google.nl/books/about/Actors_as_Observers.html?id=a3NhQgAACAAJ&redir_esc=y


Redactie ManagementSite

Meer over Leidinggeven