De retentie-paradox: je moet loslaten om vast te houden

Columns

“Zullen ze niet willen vertrekken?” is een vraag die ik vaak krijg als ik (HR-) directies voorstel om externe loopbaanbegeleiding aan te bieden aan hun medewerkers. Mijn antwoord is steevast: “Nee, in tegendeel”. Onze praktijkervaring, maar ook arbeidsmarktstudies tonen aan dat externe loopbaanbegeleiding retentie verbetert en engagement verhoogt. In dit artikel geef ik inzicht in de logica achter deze realiteit.

Loslaten om vast te houden

De retentie van talent heeft vele paradoxen in zich. Eén van die fundamentele paradoxen is dat je moet loslaten om vast te houden. Als je zoveel mogelijk zand in je hand wil houden, dan is een open hand de beste strategie. Hoe harder je je hand probeert dicht te knijpen om het zand vast te houden, om meer zand er ontsnapt. Hetzelfde geldt voor de retentie van talent, hoe meer medewerkers het gevoel hebben dat ze opgesloten zitten, hoe harder je knijpt, hoe aantrekkelijker de “ontsnapping” lijkt. Medewerkers binden via eventuele terugbetaling van opleidingen of het uitstellen van monetaire beloningen hebben vaak een omgekeerd effect. Ze zijn daarenboven weinig zinvol in deze tijden van schaarste aan talent, want ze worden eenvoudig afgekocht door wervingsbonussen.

Door externe loopbaancoaching aan te bieden laat je je medewerkers los door ze op een onafhankelijke, vrije manier te laten nadenken over hun werk en loopbaan. Het is een teken dat je het beste voor hebt met je medewerkers en dat je ze op geen enkele manier wil dwingen om te blijven. Een initiatief dat bijdraagt aan wederzijds vertrouwen en dat op veel respect kan rekenen. Twee ingrediënten die cruciaal zijn als je aan loyaliteit wil werken en je medewerkers op een positieve manier met je bedrijf wil verbinden.

Loopbaandenkfouten

De twee denkfouten die medewerkers het vaakst maken als ze overwegen om hun organisatie te verlaten zijn de negativiteitsfout, of soms beter bekend in het Engels als negativity bias, en het idee dat het gras groener is aan de andere kant.

Negativity bias is een gevolg van het feit dat we de oertijd overleefd hebben door vooral het gevaar niet uit het oog te verliezen. Tot op vandaag hebben we nog steeds de neiging om selectief waar te nemen en bedreigingen uit te vergroten. Op deze manier kijken we vaak ook naar ons werk en onze loopbaan. Eén slecht element doet ons vaak veralgemenen dat onze hele professionele situatie maar matig voldoet aan onze wensen en het misschien tijd is om naar iets anders uit te kijken.

Het idee dat het gras groener is aan de andere kant, in casu een andere organisatie of een ander statuut als bvb. freelancer, is een tweede denkfout die we vaak tegenkomen. Medewerkers gaan hierbij af op de “buitenkant” of vermeende voordelen en reputatie van een bepaalde organisatie of statuut. Zo ontstaat de perceptie dat het veel interessanter is om in een andere wei te gaan grazen. Een recept dat vaak leidt tot ontgoocheling en teleurstelling als de stap effectief gezet wordt.

Externe loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding, en in het bijzonder externe loopbaanbegeleiding, is de beste remedie tegen bovenstaande denkfouten. Om de negativity bias tegen te gaan, laten we medewerkers in loopbaannbegleiding hun ideale job en werkomgeving vergelijken met hun huidige job en werkomgeving aan de hand van een breed aantal criteria. Bijna altijd blijkt dat hun algemene huidige professionele situatie veel dichter aansluit bij hun ideale professionele situatie dan verwacht. Als een medewerker de indruk krijgt dat het gras groener is bij andere organisaties dan in zijn huidige werkomgeving, dan is het belangrijk om dit op een feitelijke, objectieve en onafhankelijke manier tegen het licht te houden. Een goede externe loopbaanbegeleider beschikt dan over een breed netwerk van mensen die de medewerker een realistisch beeld kunnen schetsen van het gras aan de andere kant, in casu de werkomgeving bij die andere organisatie(s).

Als er toch belangrijke punten van ontevredenheid in de huidige werkomgeving naar boven komen, dan is de kans reëel dat een goed gesprek in/met die professionele omgeving die punten kan verkleinen of wegwerken. Een gesprek waar de betere loopbaancoach de medewerker in kwestie op een proactieve en constructieve manier op voorbereidt. Het valt ons daarbij op dat geld zelden een echt thema is. De meest voorkomende gespreksonderwerpen zijn: uitdaging, autonomie, begeleiding, ontwikkeling, erkenning, relaties met de collega’s en – last but not least – samenwerking met de manager.

Externe loopbaanbegeleiding creëert niet alleen veel respect en vertrouwen bij uw medewerkers, het helpt hen tegelijkertijd om op een objectieve, realistische manier  - zonder denkfouten -  al hun loopbaanopties op een rij te zetten. De antwoorden op de fundamentele loopbaanvraag “Wat wil ik?” en de connectie met “Wat heb ik?” komen via neutrale en onafhankelijke externe loopbaanbegeleiding meestal veel dichter bij elkaar. Zo versterkt de positieve connectie tussen medewerker en organisatie en draagt externe loopbaanbegeleiding bij aan retentie en engagement: een beetje loslaten om vast te houden.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Personeelsbeleid