Praat minder over je passies, maar ga gedisciplineerd aan de slag

Columns

Passie, bevlogenheid, ‘anders durven kijken’, het aanwakkeren van nieuwsgierigheid, het zijn in veel veranderplannen en interventies belangrijke uitgangspunten om in organisaties te werken aan verbetering, klantgerichtheid en bijvoorbeeld innovatie. Maar er is een nieuwe trend zichtbaar in verandermanagement: die van de spijkerharde discipline, strikte structuur en soberheid. Niks onderstroom boven tafel krijgen, gevoelens bespreken of intervisiegesprekken voeren. Al dat geneuzel over groepsprocessen leidt namelijk af. Nee. Eerst je rommel opruimen, dan een simpel plan maken en hup aan het werk. Elk dag buffelen, meter voor meter, niet zeuren maar resultaten boeken.

Deze nieuwe ‘methode’ wordt aangeslingerd door online goeroes als Marie Kondo, Jordan B. Peterson en Jocko Willink. Ze luiden een nieuw tijdperk in door veel zelfhulpboeken overboord te kieperen en een geheel nieuwe stijl van ‘leven’ te omarmen. Maar, makkelijk is het niet. Je moet ervoor in de spiegel durven kijken en hard willen werken. Wat kunnen we leren van deze nieuwe generatie ‘influencers’? Graag verken ik die frisse perspectieven op veranderen in organisaties die steeds populairder worden.

    1. Marie Kondo: veranderen = complexiteit reduceren door op te ruimen
      De opruimgoeroe Marie Kondo is al enkele jaren mateloos populair met haar boek ‘opgeruimd’. Zo is ons huis met drie kinderen met haar hulp getransformeerd van een rommelhuis tot een overzichtelijke woning met structuur, orde en rust. Alles heeft een plek en als je van iets niet gelukkig wordt is het tijd om het weg te gooien. Marie Kondo helpt mensen om overzicht aan te brengen en zich minder te laten leven door spullen. Hoe? Door spullen die je niet gelukkig maken weg te doen en terug te gaan naar een beperkt aantal ‘dingen’. Goed van kwaliteit, duurzaam en passend bij wie je wilt zijn. Ze hanteert hiervoor een aantal heldere regels:
      1. Bedenk waarom je wil opruimen. Dit innerlijke reflectie proces is cruciaal om ook zelf rust en overzicht te creëren.
      2. Blijf consistent. Het is niet toegestaan uitzonderingen te maken op de gulden regel ‘word ik hier gelukkig van?’ Iets bewaren voor later is niet raadzaam.
      3. Denk en werk in categorieën. Bijvoorbeeld kleding, papier, keukenspullen.
      4. Stel doelen op. Begin bijvoorbeeld bij één categorie en werk dan door. Verzamel alle spullen per categorie om zichtbaar te maken hoeveel spullen je eigenlijk hebt.
      5. Luister naar je gevoel. Stelregel is dus: alles (ja alles) wat je in huis hebt moet je vreugde brengen. Wees niet te sentimenteel. Mooie kaarten kan je ook inscannen.
      6. Ruim slim op. Zo is Marie Kondo beroemd om haar kleding oprol techniek. Organiseer slimme opbergstructuren om handig om te gaan met ruimte, zo heb je minder plek nodig.
      7. Neem goed afscheid. Spullen hebben een functie. Als die erop zit is het belangrijk om afscheid te nemen van de materialen. Bedank het product en geef het door of recycle het.
    2. Jordan Peterson: 12 regels voor het leven om te veranderen
      Jordan Peterson werd internationaal bekend met het boek ‘Six rules for live, an antidote to chaos’. Een mateloos populaire spreker die jonge mensen streng toespreekt en ze wijst op hun verantwoordelijkheid om iets van het leven te maken. Natuurlijk heb je daarvoor passie nodig, maar het begint volgens hem bij het opruimen van je kamer, door nette kleren te dragen en verantwoordelijkheid te nemen voor je omgeving. Voel je je somber? Zijn antwoord is dat door meer te doen voor naasten je ook weer gelukkig zal worden. Daarvoor moet je wel praten, maar niet te veel: het vraagt vooral actie en beweging. De leefregels waar hij over spreekt zijn enerzijds prikkelend, helder en tegelijkertijd zetten ze aan het denken:
      Sta rechtop met je schouders naar achteren Focus op wat goed is voor jezelf door orde aan te brengen in je leven
      Maak vrienden die het beste met je voor hebben Vergelijk jezelf met wie je gisteren was
      Laat je kinderen niets doen wat jou irriteert Kijk eerst naar jezelf voor je anderen veroordeeld
      Streef naar wat betekenisvol is Vertel de waarheid
      Ga ervanuit dat de persoon met wie je praat je iets kan leren Wees direct in je communicatie
      Laat kinderen hun gang gaan wanneer ze skateboarden Aai een kat wanneer je er één tegenkomt op straat

      Jordan Peterson plaatst het individu weer centraal en beweegt weg van het collectief denken en handelen. Het heeft geen zin je te verschuilen achter andere mensen die niet willen veranderen. Je wordt er alleen maar cynisch van. Het leven is overigens al zwaar genoeg, dus je kunt maar beter kiezen om het roer volledig in handen te nemen.

    3. Jocko Willink: Discipline is de enige graadmeter voor succes
      Het houdt echter niet op met Marie Kondo en Jordan Peterson. De Amerikaanse Navy Seal veteraan Jocko Willink staat al tijden in de New York bestsellerlijst met zijn boek ‘Extreme Ownership, how navy seals lead and win’. Zijn aanpak is wellicht nog extremer. Discipline ontwikkelen is volgens hem de enige betrouwbare graadmeter om succes te bereiken. Hij staat elke dag om 04.30 op en onderwerpt zijn lichaam aan keiharde krachttraining. Zijn podcasts worden ongelofelijk veel beluisterd. Terugkerende perspectieven op verandering zijn:• De grootste vijand van vooruitgang is dagelijkse uitstelgedrag
      • Uitstelgedrag kan je afleren door jezelf een harde discipline op te leggen
      • Sport is bij uitstek een manier om discipline te leren
      • Motivatie en passie is onbetrouwbaar als het zwaar wordt, discipline echter niet
      • Veranderen vraagt om alle onzin eromheen weg te halen en ‘gewoon’ aan het werk te gaan, stap voor stap
      • Goede leiders zijn mensen die geloven dat het elke dag beter kan
      • Je ego is de grootste vijand van verandering
      • Val het probleem aan met een simpel plan en kijk de vijand recht aan (dat ben jezelf)
      • Leiderschap is de moeilijkste plek in het team durven innemen en laten zien hoe het moet

Praat minder over passies en ga gedisciplineerd aan de slag!

Consistent zijn, complexiteit reduceren, duidelijk durven communiceren, discipline omarmen, het zijn nieuwe perspectieven op vooruitgang en persoonlijke ontwikkeling die razend populair zijn op Youtube, Twitter, Instagram en andere online platforms. Ze luiden wat mij betreft een nieuw tijdperk in om naar veranderen in organisaties te kijken. Ik merk in mijn eigen adviespraktijk en onderzoek ook een wegbeweging van te vrijblijvende processen om verandering te organiseren. Denk aan de open space sessies, large scale interventies en het soms overdreven groot vertrouwen in de waarderende benadering. Het kan dus ook anders. Praat minder over je passies, ruim gewoon elke dag je rommel op, sta op tijd op, kijk mensen aan als je met ze spreekt. Ga consequent aan de slag met je veranderambitie door kleine handelingen gedisciplineerd uit te voeren. Het succes volgt dan vanzelf.

Bronnen

  • Peterson, J. B. (2018). 12 regels voor het leven, en remedie tegen chaos. Amsterdam, Prometheus.
  • Willink, J. & Babin, L. (2017). Extreme ownership, how navy seals lead and win. New York: St. Martin’s Press.
  • Kondo, M. (2015). Opgeruimd! De manier om orde en rust aan te brengen in je leven. Amsterdam, A.W. Bruna uitgevers.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Paul van der Spek
Grappig dat zoveel mensen luisteren naar iemand die verkondigt dat heel vroeg opstaan en zware fysieke inspanningen leveren een recept is voor het behalen van successen. Hoe zou dat werken? Wellicht levert dit juist een excuus op om niet te doen wat je zou willen en kunt. Overigens: er zijn op de wereld miljarden mensen (ook veel kinderen) die keihard werken en heel vroeg moeten beginnen. Ze praten ook weinig over hun passies trouwens .... Online goeroes, doe zelf eens wat met jullie leven in plaats van holle praatjes houden.

Meer over Gedragsverandering