Onvoorzien werk, grote stress factor! Wat te doen?

Columns

Ben je net lekker aan het werk, komt er weer iets tussendoor. Een spoedklus, een collega die je hulp nodig heeft, een project dat veel meer tijd kost, of gewoon een onverwacht praatje bij de koffieautomaat. Het is schering en inslag en het gooit elke keer je hele planning door de war. Zo komt er nooit wat af en neemt de stress toe.

Onvoorzien werk is een grote stress factor in het werk. Je probeert alles zo goed mogelijk te plannen en dan kun je er niet al te veel onverwachte zaken bij gebruiken. Het maakt dat je achter de feiten aan blijft lopen, en dat geeft stress en irritatie. Gedachten als ‘waarom doen ze dat nou! Ik moet mijn werk plannen, dat kunnen zij toch ook?’ schieten door je hoofd en maken de situatie er ook niet beter op. Terwijl je eigenlijk wel weet dat er dagelijks onverwa...

Ed van der Tak
Hallo Callista, heel goed om hier aandacaht aan te besteden. Er is nog een factor die meespeelt in dit werkdruk probleem namelijk de prioriteiten van het bekende werk. Vaak kennen we de prios van het bekende werk niet goed/zijn deze niet duidelijk waardoor we het gevoel hebben dat ALLES dezelfde dag af moet. Dit in combinatie met het onvoorziene werk zorgt voor stress. En zoals we weten verhoogt de stress dan verlaagt de productiviteit.

Oplossing is dus het bepalen of navragen van de prioriteiten van het bekende werk. Hierdoor kunnen bij (plotseling) onvoorzien werk de juiste keuzes worden gemaakt en blijft alleen het lage prio werk liggen tot de volgende dag. Hiermee hebben we dan ook niet het gevoel dat de planning door de vingers glipt.

Ik heb dit voor projecten uitgewerkt in mijn 'Critical Effort' (Kritische Inspanning) methode en hierover meerdere presentaties gehouden. Voor aanvullende info kun je kijken op www.planninginstituut.nl

Meer over Slimmer werken