Onderneming moet vaker naar lange termijn kijken

Een Raad van Bestuur van een onderneming moet vaker naar de lange termijn kijken. Bestuursleden moeten de kernindicatoren voor een goede performance op de lange termijn bepalen. De lange termijn wordt echter nog al eens uit het oog verloren door het bestuur onder druk van andere partijen. Zo zijn er vaak activistische aandeelhouders die liever winst op de korte termijn zien. Daarnaast staat een ceo vaak maar voor een beperkte termijn aan het roer. In die periode kan de ceo vaak niet goed investeren in lange termijndoelen zoals de reputatie van de onderneming.

Het is dan ook verstandig als de besturen van vandaag een agenda maken voor de toekomst. Op die agenda staat onder meer de waardecreatie voor de toekomst, maar ook betere informatievoorziening aan commissarissen en publiek en diversiteit in het bestuur. Een goede informatievoorziening kan de (publieke) opinie positief beïnvloeden en diversiteit zorgt voor een andere kijk op zaken.

Stappenplan voor bepalen en opstellen van strategie
Voor het bepalen en opstellen van een strategie moeten we vastleggen wat de te nemen stappen zijn om tot dat doel te komen. De volgende zeven stappen zijn nodig:

1. Ontwikkel een lange termijnvisie en de missie van de organisatie
Visie en missie geven weer wat de ambities van het topmanagement en de organisatie zijn.

2. Stel de visie op de bedrijfsvoering vast
Behalve een algemene visie (stap 1) zullen we meer concreet onze visie moeten bepalen betreffende de producten of diensten die we willen aanbieden, klanten die we willen bedienen en markten waarop we wensen te opereren.

3. Analyseer de huidige situatie van de organisatie op een aantal aandachtsgebieden
We moeten te weten komen waar we nu staan op gebieden als personeel, financiën, omgeving enz. Dat kan met bijvoorbeeld de Balanced Score Card.

4. Maak een SWOT-analyse en maak een keuze welke richting de gewenste is
Met deze techniek (Strengths, Weaknesses, Opportuniteis & Threats) komen de benodigde gegevens boven tafel. Bespeek alle mogelijke opties, laat de fantasie de vrije loop.

5. Bepaal de strategische doelstellingen
Als alle plussen en minnen van de nieuwe situatie duidelijk zijn, kunnen we overgaan tot het vastleggen van de nieuwe strategie. Stel de strategische prioriteiten en doelstellingen vast met realistische tussenstations. De papieren strategie moet nu worden uitgevoerd. Cruciaal is de houding en inzet van alle organisatieleden.

6. Bepaal de afgeleide doelstellingen
De algemene doelstellingen moeten nu worden opgesplitst in doelstellingen voor groepen. Vraag de betreffende medewerkers vooral zelf ook mee te denken.

7. Stel een actieplan op
Zo weet iedereen wat zijn taak in het grote geheel is. Als het gewenste resultaat van de nieuwe strategie niet meer reëel is, moet dit tijdig (meten is weten!) worden opgemerkt. Een goede strateeg wacht niet af , maar zoekt actief naar betere mogelijkheden.

Gerelateerd artikel:
Krijgskunde en ondernemingsstrategie

Interview met Robert Ogilvie
door: Annegreet van Bergen
De prestaties van legerorganisaties zijn duidelijk zichtbaar: Men wint of verliest; er zijn veel of weinig slachtoffers! Welke organisatie principes hebben op deze manier hun nut bewezen en wat zijn de parallellen met het bedrijfsleven?

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Sigma Online)

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>