Leiderschap kan worden omschreven in bewoordingen als 'het scheppen van een omgeving waarin anderen zichzelf kunnen verwerkelijken gedurende het uitvoeren van taken'. Leiderschap is het gedrag van een persoon die een positie van leider heeft in een groep. De activiteiten van deze groep zijn onder zijn verantwoordelijkheid gericht op het realiseren van een bepaald doel. Het heeft dus betrekking op gedragingen in relatie tot de leden van de groep, gericht op het bereiken van bepaalde doelen. Onverschillig aan welke activiteit leiding wordt gegeven, gaat het altijd om doelbewust, doelgericht en doelmatig handelen.
Aan leiders worden over het algemeen drie prioriteiten toegekend:
- het voltooien van de missie,
- het zorgdragen voor mensen en
- het opleiden van andere leiders.
Alle drie hebben ze min of meer te maken met continuïteit, wat als een overkoepelend thema kan worden gezien. 'Kenmerken en principes' gaan over competentie en karakter. Leiderschap is een bepaalde manier van gedragen, een manier van zijn (a state of mind), niet zozeer een positie. Wat anderen zien in de acties van de leider bepaalt hun oordeel over de persoon. Wat leiderschap zowel fascinerend maakt als uitdagend is dat het vrijwel onmogelijk is om twee succesvolle leiders te vinden met precies dezelfde acties.
Effectiviteit van leiderschap
Soms wordt beweerd dat er steeds minder behoefte is aan leiderschap, maar anderen zien juist een duidelijke herwaardering van leiderschap. In de praktijk is leiderschap niet overbodig geworden, maar is het qua aard en functie sterk aan het veranderen. Men onderkent steeds meer dat de effectiviteit van leidinggeven wordt bepaald door veel factoren en kenmerken. Dit is ook het uitgangspunt van de contingentietheorie. De belangrijkste conclusie van die theorie is dat effectiviteit van leiderschap afhankelijk is van kenmerken van de leider en van de situatie waarin de leider optreedt.
Vind de beste artikelen in ons Netwerk op de KennisBank in de rubriek Leiderschap
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: WikiPedia)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>