We leven in een netwerk van verbindingen

Columns

Dat je maar zes tussenpersonen verwijderd bent van een ieder, ook wel bekend als “six degrees of separation”, maakt het mogelijk om iedereen die voor je netwerk interessant is te bereiken als je dat wilt. Sterker nog uiteindelijk kun je een verbinding maken met iedereen in de wereld door slechts zes tussenpersonen.

Het concept werd voor het eerst voorgesteld in een essay uit 1929 van de Hongaarse auteur Frigyes Karinthy, en werd later gepopulariseerd door een toneelstuk en een film met dezelfde naam. Het concept is gebaseerd op het idee dat sociale netwerken sterk met elkaar verbonden zijn, en dat zelfs ogenschijnlijk verre individuen met elkaar verbonden kunnen worden via een netwerk van gemeenschappelijke kennissen. De theorie van “six degrees of separation” wordt ondersteund door verschillende onderzoeken, waaronder het beroemde "Milgram-experiment" in de jaren zestig, waaruit bleek dat mensen in de VS gemiddeld 6 personen (officieel 6.2 personen) van elkaar verwijderd waren.

De Milgram-experimenten waren een reeks sociaalpsychologische onderzoeken die in de jaren zestig werden uitgevoerd door Stanley Milgram, een psycholoog aan de Yale University. Het doel van deze experimenten was om te onderzoeken hoe mensen met elkaar verbonden zijn en hoe informatie en invloed door sociale netwerken stromen. In het bekendste experiment werden deelnemers gevraagd om een pakketje te bezorgen aan een persoon die ze niet kenden en die ze alleen konden bereiken door het pakketje aan iemand anders door te geven die ze kenden, enzovoort. Uit de resultaten bleek dat het gemiddelde aantal stappen of "hops" tussen de deelnemers en de uiteindelijke ontvanger slechts ongeveer zes was, wat de theorie van "six degrees of separation" ondersteunde.

De resultaten van de Milgram-experimenten waren verrassend omdat ze lieten zien dat mensen veel meer met elkaar verbonden waren dan eerder werd gedacht. De experimenten hebben bijgedragen aan ons begrip van sociale netwerken en hoe informatie en invloed zich daarin verspreiden. Tegenwoordig, met de komst van sociale media en online netwerken, is het  gemakkelijker dan ooit om contact te maken met mensen over de hele wereld. Immers het zo eenvoudig kunnen leggen biedt een heleboel voordelen en kansen voor ons als individuen, en kan ons helpen bij het vinden van nieuwe connecties, mogelijkheden en inspiratie. Het verbindt ons met de rest van de wereld.

Door het idee te accepteren dat we allemaal verbonden zijn, zelfs als we elkaars taal niet spreken of ons niet bewust zijn van elkaars bestaan, kunnen we ons meer openstellen voor nieuwe ervaringen en perspectieven. We kunnen ons realiseren dat ons eigen leven en onze eigen problemen niet zo uniek zijn als we misschien dachten, en dat er mensen zijn die vergelijkbare ervaringen hebben gehad en die ons kunnen helpen bij het vinden van oplossingen.

En wat te denken van het feit dat het ons kan helpen bij het vinden van nieuwe kansen en connecties? We kunnen ons netwerk ongelimiteerd uitbreiden en onverwachte mogelijkheden ontdekken. We kunnen ons richten op het vinden van mensen die ons kunnen helpen onze doelen te bereiken, of die ons kunnen inspireren om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Door ons te realiseren dat we allemaal verbonden zijn, kunnen we meer openstaan voor samenwerking en ideeën van anderen. We kunnen ons richten op het vinden van oplossingen die voor iedereen werken, in plaats van alleen voor onszelf. Denken in alleen ons eigen perspectief is beperkt. We hebben nu eenmaal  de hulp en inzichten van anderen nodig om echt vooruit te komen.

Het idee dat we allemaal verbonden zijn, zelfs als we ons alleen voelen of geïsoleerd zijn, kan ons helpen ons te concentreren op de mogelijkheden die voor ons liggen, in plaats van op de obstakels die we moeten overwinnen. Het kan ons helpen ons te concentreren op de dingen die we kunnen doen om ons leven en de wereld om ons heen te verbeteren, in plaats van ons te laten ontmoedigen door de uitdagingen die voor ons liggen.

Door dit idee te omarmen en ons te concentreren op de verbindingen tussen mensen, kunnen we ons werk, leven en de wereld om ons heen verrijken en verbeteren.

Door: Rutger Boelsma, personal development consultant bij RBC-Consultants te Leeuwarden

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Netwerkorganisatie