Channels

Waarom ben je als ondernemer zo bewust bezig met het opbouwen van je netwerk? Simpel; Je verdient geld aan je netwerk! Vanuit je netwerk krijg je nieuwe opdrachten, bestaande klanten leveren nieuwe klanten aan en je naamsbekendheid groeit navenant met je omzet. Netwerken is noodzakelijk, kan erg leuk zijn, maar het kost verschrikkelijk veel tijd!

Maar wat is netwerken en waarom is traditioneel netwerken zo inefficiënt?  Veel ondernemers denken dat netwerken draait om het in contact te komen met zoveel mogelijk potentiële klanten. Helaas; hier hebben ze een andere term voor bedacht, namelijk reclame.

Het vinden van interessante zakenrelaties om je netwerk uit te breiden is een taai en tijdrovend proces

Lees ook:

De App-groepjes organisatie

Bij netwerken draait het om het opbouwen van relaties met de juiste mensen. Een relatie die verder gaat dan die ene opdracht of aanbeveling. Wil je echt wat uit je netwerk halen dan zal je een persoonlijke relatie moeten opbouwen die los staat van je bedrijf door te zoeken naar raakvlakken op sociaal, cultureel en geografisch vlak.

Voordat je daadwerkelijke een euro verdient uit je netwerk moet je eerst een behoorlijke hoeveelheid tijd investeren in je netwerk. Vooral het vinden van zakenrelaties waarmee je je netwerk kunt uitbreiden is een taai en tijdrovende dobber.

Je bent actief op Linkedin , aangesloten bij ondernemersverenigingen en één keer per week ga je naar de ontbijtsessie van BNI.
Ook het bezoeken van evenementen en beurzen staat hoog op het lijstje voor het opdoen van nieuwe contacten. Je wordt omringd door mensen die allemaal hetzelfde doel hebben; bouwen aan je bedrijf door je naam, netwerk en kennis te vergroten.

Aan het eind van een drukke netwerkdag maak je de balans op en tel je de visitekaartjes. In negen van de tien gevallen valt het resultaat van zo’n dag tegen. Komen er op een beurs 2500 mensen, dan mag je blij zijn als je na een dag werken van 1% van de bezoekers een visitekaartje mee naar huis neemt. Laat staan dat het ook nog de klanten zijn waar je naar op zoek was.

Er is geen enkele ondernemer die de uitspraak “Tijd is geld” tegenspreekt. Zegt een ondernemer dus “ik heb geen beste maand gehad”, dan zegt hij eigenlijk, ik heb mijn tijd besteedt aan verkeerde dingen. Begin met efficiënt netwerken en bespaar jezelf een hoop tijd!

Hoe kan ik efficiënter netwerken?

Zeg eens; hoeveel mensen ken je tegenwoordig nog die bij jou in de straat wonen, of die je vriendelijk gedag zegt op het schoolplein of sportschool?
De gemiddelde ondernemer besteedt 6,5 uur per week aan het naar school brengen van de kinderen, aan het lopen van een blokje om, tijdens of na een werkdag, en aan het trainen op de sportschool. Allemaal locaties waar je “bekende” gezichten tegenkomt. Per jaar zijn dit meer dan 37 werkdagen aan het tegenkomen van “bekende” gezichten.

Hoeveel hebben deze 37 werkdagen je opgeleverd aan nieuwe contacten? Waarschijnlijk is het antwoord 1 of 2, of helemaal niks. Doodzonde!

Om efficiënt te netwerken moet je zorgen dat je juist in contact komt met deze mensen die je al “kent”!
Waarom geld en tijd investeren in het bezoeken van netwerkborrels, beurzen, evenementen en congressen als je dezelfde kennismakingen al dagelijks hebt en de brug van koude acquisitie kunt overslaan?

Deze drie apps geven je direct een naam, functie en gespreksopening bij het “bekende” gezicht op het schoolplein.

Efficiënter netwerken met deze 3 apps

Handshake & Shapr
Zowel Handshake als Shapr zijn regionaal georiënteerde netwerk apps. Dit wil zeggen dat beide apps kijken welke andere ondernemers er bij je in de buurt zijn.
Via een overzichtelijk scherm kun je door de profielen bladeren om te kijken welke ondernemers voor jou van toegevoegde waarde kunnen zijn en bij jou in de buurt zitten. Wanneer je met iemand wilt kennis maken kun je hem of haar een bericht of connectie-verzoek sturen.
Ook kun je jezelf met Handshake eenvoudig aanmelden bij beurzen en evenementen om direct te zien wie er aanwezig zijn en wie voor jouw onderneming interessant zijn.

Twinqh
Twinqh is ook een regionaal georiënteerde netwerk app, die overigens pas begin 2018 beschikbaar komt voor iOS en Android, maar vanwege hoge verwachtingen en relevantie wil ik deze toch benoemen.
Deze netwerk app gaat veel op Linkedin lijken. Het krijgt een dashboard voor het delen van updates met je zakenrelaties, een adressenboek en het houdt je als ondernemer op de hoogte van nieuws en markt- en branche ontwikkelingen in jouw regio. Waarbij Linkedin hoofdzakelijk connectie suggesties geeft op basis van jouw huidige netwerk, doet Twinqh dit tussen gebruikers die elkaars pad hebben gekruist.
Ook werkt Twinqh interactiever dan bijvoorbeeld Handshake en Shapr door de nieuws updates en updates die je kunt delen met je netwerk via het dashboard en door de actieve netwerkvoorstellen.

Download deze drie apps en begin op een efficiënte manier met netwerken binnen jouw eigen woon- en werkgebied en sla de eerste “koude” contacten over. De kracht van netwerken ligt nog steeds in persoonlijk contact, maar met deze drie apps kun je het zoeken naar potentiële “warme” relatie een stuk eenvoudiger en efficiënter maken.

Auteur: Tim Kok – Inwize Consultants – is betrokken geweest bij de propositie ontwikkeling van Netwerk app Twinqh

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x