Maak van medewerkers wolven

Columns

Hedendaagse bedrijven hebben het moeilijk in deze snel veranderende wereld. Het decennia lang conditioneren van medewerkers tot volgzame schapen, die doen wat hun wordt opgedragen, begint zich nu tegen organisaties te keren.

Uit de hand lopende ICT projecten bij de overheid, een onbestuurbaar UWV en een belastingdienst die zijn verplichtingen niet kan waarmaken zijn daar voorbeelden van. De paar medewerkers die wel in staat zijn om veranderingen tot stand te brengen worden netjes uit organisaties gemanoeuvreerd.

Organisaties zijn verslaafd aan makke schapen

Schapen grazen op groene wijden, wolven jagen op prooien

Schapen grazen op groene wijden en worden geleid door een herder. Elke dag lijkt op de voorgaande. Hun leven verloopt voorspelbaar. Dat staat in contrast met die van de wolf. Een wolf dient een prooi te vinden en te veroveren om te kunnen overleven. Een grasveld is statisch. Een prooi dynamisch. Een prooi vangen vergt samenwerking en een dynamische aanpak. Hedendaagse organisaties bevinden zich in een overgang van grazen op grasvelden naar jagen op een prooi.

De beste medewerkers zijn aan de zijlijn gezet

De beste medewerkers staan tegenwoordig aan de zijlijn. Ze worden niet aangenomen omdat ze zich niet meer in allerlei kadertjes laten stoppen en niet meer handelen en reageren volgens sterk verouderde patronen. Ze zijn uit de hokjes gestapt en laten zich er niet meer inpersen. Daardoor blijven er steeds meer hokjes leeg wat zicht vertaalt in oplopen tekorten op de arbeidsmarkt. De medewerkers die aan de zijlijn staan kun je vergelijken met wolven. Ze laten zich niet meer als makke schappen sturen.

De terugkeer van de wolf in Nederland staat synoniem voor de opkomst van autonome teams.

Wolven zijn roedeldieren die effectief samenwerken

In een wolvenroedel wordt de leider niet aangewezen maar getest op zijn capaciteiten en kracht. Een wolvenroedel bestaat uit wolven met verschillende capaciteiten. Ondanks hun verschillen vormen ze een effectieve eenheid die jaagt op prooien. Wolven zijn taai, volhardend, wendbaar en volgen hun prooi net zo lang tot die er dood bij neervalt. Wolven zijn niet altijd volgzaam. Van tijd tot tijd nemen ze de leiding van elkaar over. Door deze effectieve wijze van samenwerken en gedeeld leiderschap overleven ze elke turbulentie.

De vaardigheden van wolven maken organisaties wendbaarder

In de steeds turbulentere wordende wereld hebben organisaties behoefte aan wolven i.p.v. makke schappen. De vaardigheden van wolven maken organisaties innovatiever, taaier en wendbaarder. Medewerkers die zich gedragen als wolven herken je aan de volgende kenmerken:

  • Ze weten dat andere mensen er altijd wat van vinden en dat iets wel of niet volgens bepaalde regels moet. Ze kunnen dat naast zich neerleggen en toch blijven samenwerken.
  • Ze zijn zich bewust dat ze een voorbeeld zijn, een rebel en laten graag zien hoe het ook anders kan.
  • Ze leven in overgave vanuit hun gevoel en intuïtie. Ze doen wat op dat moment goed voelt en werken meer in de flow.
  • Ze zijn uit hun het keurslijf gestapt en doen die dingen die ze altijd al wilden doen.
  • Ze zien werken als een vorm van spelen, denken zelf na, proberen dingen uit en nemen verantwoordelijkheid voor hun acties.

Laten we de wolven mentaliteit vooral omarmen en de wolf niet zien als een bedreiging zien maar als een kans. Binnen organisaties hebben we een overschot aan schapen en een tekort aan wolven. Het overschot aan schapen transformeren naar wolven brengt organisaties weer in harmonie met hun omgeving. De terugkeer van de wolf in Nederland staat daar symbool voor.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Organisatieontwerp