Lean en het totale medewerker principe

Columns

Stel Louis van Gaal een vraag naar zijn succes en waarschijnlijk komt hij met de totale mens op de proppen. Zo is een voetballer als puntje bij paaltje komt veel meer dan een voetballer. Het draait om inzicht in de psyche, persoonlijkheid en motieven.
Voetbal is volgens van Gaal meer dan een pass van A naar B. Wie zich happy voelt en in een fijne omgeving leeft en werkt, wie psychisch ok is, heeft meer kans op een goede wedstrijd en zal een betere voetballer worden. Een 'totaler' mens eigenlijk.

Als je in voorgaande alinea’s het woord voetballer vervangt door medewerker en voetbal door werk, kan er makkelijk tussen de regels doorgelezen worden wat er nodig is voor topprestaties op het werk.

Bij topprestaties  volgens de aanpak 'Van Gaal' passen 3 vragen
• Welke inspanningen worden gedaan om medewerkers inzicht te geven in wat ze kunnen?
• Hoe kan dat helpen om een topprestatie neer te zetten?
• Wat zou er anders kunnen op het werk om het “totale medewerker principe” vorm te geven?.

Lean beoogt verspilling tegen te gaan, ook de verspilling van talent. Volgens van Gaal’s principe van de totale mens is het daarvoor nodig dat een voetballer inzicht heeft in zijn kwaliteiten in waar hij wel en niet kan bijdragen aan het collectief en dat er oog is en rekening wordt gehouden met de belangen van het individu en zijn directe omgeving.

Lean, het totale medewerker principe en het collectief
Niemand zegt na de wedstrijd, geweldig dat Robin van Persie in de wedstrijd boven zichzelf uitsteeg, maar wel jammer dat we de wedstrijd hebben verloren! Het collectief is belangrijker dan de individu en dat is dan weer belangrijker voor het individu. Want de sterspelers hebben ook een groter belang dan te schitteren en dat is namelijk winnen. Het is belangrijk dat zij hiervan doordrongen zijn. Vergelijk dit eens met afdelingen die meer langs elkaar dan met elkaar werken.
Voor topprestaties is het nodig om rekening te houden met de individu en de individu te informeren te motiveren en te doen inzien dat de eigen belangen ondergeschikt zijn aan het collectieve belang, gesteld dat het collectieve belang voor de individu ook belangrijk is. De wissel van Cillesen voor Krul bij de penalty’s was hiervan een mooi voorbeeld.

Het totale medewerker principe en de leider
Van Gaal manifesteert zich zowel als manager alsook als leider, twee rollen die hij blijkbaar prima weet te verenigen. Als leider introduceert hij nieuwe speelwijzen en hanteert hij het totale mensprincipe. Het gaat hier om visie en het krachtiger maken van de spelers. Als manager lost hij per wedstrijd problemen op door juist te wisselen en door werk en privé voor de spelers zo te organiseren dat ze zich goed voelen. Ook maakt hij in overleg met de staf de keuzes en verdiept zich met hen en daarna met de spelers in de nieuwe tegenstander. En niet te vergeten door het “managen” van het spreken met één mond naar de media.

Al met al roept dit de vraag op of er ook zoiets is als het totale “werkgever” principe?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Human Resources Management