Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Freek,

Mooi stuk. Oude wijn in nieuwe zakken is in ieder geval van toepassing.
Dat geldt zeker voor de acceptatie en doorvoering in een organisatie. De overeenkomsten gaan verder dan dezelfde tools gebruiken. De achterliggende filosofie en het belang van samenwerken hebben lean en agile gemeenschappelijk.
Helaas geldt ook voor Agile het “wij van wc-eend principe..”

In mijn optiek zou je lean en agile moeten behandelen als een toolbox waar je uithaalt wat voor het probleem het meest geschikt is, de ‘hype’ voorbij.

Wat velen niet weten is dat agile gebaseerd is op lean.
Lees dit stuk van Martin Fowler, een van de opstellers van het Agile Manifesto, maar eens:
https://martinfowler.com/bliki/AgileVersusLean.html

Marco,

Dank voor je reactie ik ga het stuk van Martin zeker lezen.

Beste Freek

Terechte vragen aan het slot van jouw column “Welke rol zien we dan voor het middenmanagement weggelegd en hoe geef je effectief leiding aan zelfsturende teams?”.

In de praktijk spelen deze vragen keer op keer.

Er zijn veel voorbeelden van organisaties waar dit lukt. Dat lost overigens het probleem niet op want in de kern gaat het om verandering van houding en gedrag tot en met het topteam. En in mensen zit nu eenmaal geen knop waarmee dat effe kan worden aangepast. Ook al is goed uit te leggen om wat voor gedrag het gaat.
Daarbij komt dat menig organisatieontwerp onvoldoende condities biedt om zelfsturing te laten groeien en bloeien. Dan is het onbegonnen werk.

De volgende bijdragen verschaffen enig houvast:
Sturing geven aan zelfsturing Een duivels dilemma?
Maak jij als leider ook deze fouten? Meer zelfsturing en verantwoordelijkheid creëren. Hoe gaat dat?

En vooral de kennisbank-pagina Sturen op Verantwoordelijkheid.

Willem Mastenbroek
Hoofdredacteur ManagementSite

Het is allemaal meer van hetzelfde en het begon allemaal met proces verbetering. Toen kwam BPR (wat eigenlijk vaak meer van hetzelfde was), daarna ging men het “lean” noemen, maar het bleef hetzelfde allemaal en nu heet het ineens Agile omdat Tom Peeters daar een boekje over heeft geschreven.
En steeds zijn er trainers, adviseurs, consultants die roepen iets nieuws te hebben, maar iedere basiskennis ontberen. Er is een heel leger van zelfbenoemde goeroes die als enige prestatie hebben dat ze een nieuw woord hebben verzonnen.
In feite moeten we op zoek naar een organisatiemodel dat diverse tools integreert, waar lean, agile, zelfsturing samen leiden tot een excellerende organisatie. Maar dat gaat veel adviseurs te ver boven hun pet en competenties.
Lees daarover mijn artikelen reeksen op Linkedin en Agamedes.company.

Beste Ad,

Interessante bespiegeling, maar wat wil je nu concreet zeggen? Daarnaast ben ik ook wel nieuwsgierig naar een reactie op de vragen die ik aan het einde van de column stel.

gr Freek

Toon alle 5 reacties
x
x