Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Hampelman. De Hunnen gebruikten de stijgbeugel als eerste, toen zijn Europa binnenvielen, in de vijfde eeuw. Waar haalt u uw informatie vandaan?

Met vriendelijke groeten,

henkie

Beste Henkie,
Werkelijk? Dat wist ik niet.. De auteurs van het boek Killer App schrijven het eerste gebruik van de stijgbeugel aan Karel Martel toe. (daar heb ik dus mijn informatie vandaan).
Mag ik een wedervraag stellen? Wie of wat is Hampelman?
met vriendelijke groet,
Coert Visser

Beste Henkie,
Inmiddels leerde een korte zoektocht op internet me dat je gelijk hebt. Op een site las ik dat de stijgbeugel door de Hunnen uit Mongolië in de 4e eeuw na Christus werden geïntroduceerd.

Op een andere site las ik: “Karel Martel had in 732 reeds bij Poitier de Mohammedanen verslagen in een of meerdere veldslagen, mede daardoor en mede door een Berber opstand verzekerde hij de onafhankelijkheid van Europa). Karel Martel beschikte over de uitvinding van de stijgbeugel waardoor zijn ruiters beter konden vechten.” Waarschijnlijk was hij toch één van de eerste die in de Middeleeuwen hier gebruik van maakte.
mvg,
Coert

Toen Karel Martel in 732 de slag bij Poitier vocht, had hij de beschikking over weinig meer dan een groep ‘ridders’ die met bijl en schild vochten. De ‘truc’ die Martel bij poitier uithaalde was de carre vorming die de romeinen ook al gebruikte. Door de ruiters van de Islamietische strijdkrachten van hun paard af te slaan, maakte hij ze onschadelijk (deze ruiters hadden geen echte harnassen zodat ze erg kwetbaar waren) De slag duurde 6 dagen en Martel heeft welliswaar gewonnen, maar het was maar op het nippertje! deze Info is afkomstig uit de bibliotheek van de Rotterdamse hogeschool, alwaar ik de lerarenopleiding geschiedenis volg, maar dat terzijde

met vriendelijke groet,
Marco van Bockel

Beste Marco,
Bedankt voor je reactie op het artikel. Misschien is het aardig om dit
artikel ook even te bekijken: Verandering moet! Maar chaos en weerstand zijn de baas. Willem Mastenbroek gaat hierin ook in op de carré vorming bij veldslagen.
met vriendelijke groet,
Coert Visser

Dit is heel erg goed, aangezien ik net een essay over de veranderingen tussen 1500 en 1800. Ik heb gekozen voor de veranderingen op militair niveau.

Bedankt,
Marco

Toon alle 6 reacties
x
x