Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Interessant artikel Otie en een mooie verbeterslag. De volgende stap is m.i. de overstap van een traditionele meerjarenbeleid-/jaarplancyclus naar een ‘rolling strategy’-proces zoals ik hier (in in mijn boeken over strategische wendbaarheid) beschrijf https://www.managementsite.nl/rolling-strategy-wendbaarheid-agile-strategie
Ik ben benieuwd wat jouw mening hierover is en wellicht jouw ervaring hiermee.

Beste Sjors,
Dank je wel, en fijn dat je het een interessant artikel vindt. Ik ben het helemaal eens met je standpunt en zoals je het omschrijft een “Rolling Strategy” geeft een organisatie daadwerkelijk meer ruimte om wendbaar te zijn!

Wel zie ik het als een must dat er in de visie van een organisatie een helder en goed geformuleerd gewaagd doel moet zijn voor de toekomst. Dit gewaagde doel, en de indicatoren die aangeven of het doel is behaald of niet, geeft focus op het ‘wat’ en het vormt de basis om hier dagdagelijks aan bij te dragen. Naast een “Rolling Strategy” is daarbij ook een ‘rolling forecast’ belangrijk. Goede kort cyclische sturing voorkomt veel onnodige ruis en afleiding. Ik heb hier mooie praktijk ervaringen in, wellicht in een volgend artikel :-)
Warme groet,
Otie

Bedankt Otie voor je reactie, er is inderdaad meer nodig dan alleen een ‘rolling strategy’ of ‘agile werken’ op een afdeling. In mijn nieuwe boek ‘Wendbare strategie op één A4’ geef ik aan de hand van het wendbaarheidscanvas een totaaloverzicht met 11 bouwstenen met in totaal 43 wendbaarheidsknoppen om aan te draaien. Allemaal onderwerpen die de wendbaarheid van een organisatie kunnen vergroten. Waaronder als eerste bouwsteen het ‘kompas’ van een organisatie met elementen als kijk op de toekomst, uitdagende ambitie, sprekende waarden en wat is jouw verhaal? Ik ben benieuwd naar je volgende artikel ;-)

Interessante case,
Jaarplannen moeten inderdaad dringend evolueren.
In de huidige bedrijfswereld is de aanpak van veel bedrijven gedateerd.
Zo slagen zij er niet meer in om hun strategie te vertalen in de werkelijkheid en zijn jaarplannen niet meer dan wat woorden.
Meetbare prestatie indicatoren zijn inderdaad een belangrijke factor. In het platform voor strategie-uitvoering dat wij bij Human Reef ontwikkeld hebben, spelen zij ook een cruciale rol om verdere acties te bepalen. Blij dat ook anderen inzien dat het belangrijk is om de zaken anders aan te pakken.

Toon alle 4 reacties
x
x