Stop de rituele Jaarplannen dans!

Cover stories · Cases

De tijd van de rituele dans om het jaarplan op te stellen weer is aangebroken! Dit is hèt verplichte dansje dat ieder jaar weer opgevoerd word binnen menig organisatie. In deze tijd worden de agenda’s geblokkeerd, er word volop gereflecteerd en vooruitgekeken. Waarna de uitkomsten zorgvuldig -en daarmee tijdrovend- worden uitgeschreven in een alomvattend jaarplan voor het komende jaar.

Echter, wanneer het nieuwe jaar is begonnen, verliest het merendeel van de managers zich in de waan van de dag en verliezen ze het jaarplan met bijbehorende doelen uit het oog. Is dit herkenbaar?

Dit is mijn vraag aan iedere lezer: ga je dit jaar meedoen aan een verstikkende rituele dans of ga je het jaarplan verfrissend aanpakken?

Voordat ik een concreet en voorbeeld met je deel, zal ik je eerst meenemen in...

Sjors van Leeuwen
Lid sinds 2019
Interessant artikel Otie en een mooie verbeterslag. De volgende stap is m.i. de overstap van een traditionele meerjarenbeleid-/jaarplancyclus naar een 'rolling strategy'-proces zoals ik hier (in in mijn boeken over strategische wendbaarheid) beschrijf https://www.managementsite.nl/rolling-strategy-wendbaarheid-agile-strategie
Ik ben benieuwd wat jouw mening hierover is en wellicht jouw ervaring hiermee.
Otie Hauser
Auteur
Beste Sjors,
Dank je wel, en fijn dat je het een interessant artikel vindt. Ik ben het helemaal eens met je standpunt en zoals je het omschrijft een “Rolling Strategy” geeft een organisatie daadwerkelijk meer ruimte om wendbaar te zijn!

Wel zie ik het als een must dat er in de visie van een organisatie een helder en goed geformuleerd gewaagd doel moet zijn voor de toekomst. Dit gewaagde doel, en de indicatoren die aangeven of het doel is behaald of niet, geeft focus op het ‘wat’ en het vormt de basis om hier dagdagelijks aan bij te dragen. Naast een “Rolling Strategy” is daarbij ook een ‘rolling forecast’ belangrijk. Goede kort cyclische sturing voorkomt veel onnodige ruis en afleiding. Ik heb hier mooie praktijk ervaringen in, wellicht in een volgend artikel :-)
Warme groet,
Otie
Sjors van Leeuwen
Lid sinds 2019
Bedankt Otie voor je reactie, er is inderdaad meer nodig dan alleen een 'rolling strategy' of 'agile werken' op een afdeling. In mijn nieuwe boek 'Wendbare strategie op één A4' geef ik aan de hand van het wendbaarheidscanvas een totaaloverzicht met 11 bouwstenen met in totaal 43 wendbaarheidsknoppen om aan te draaien. Allemaal onderwerpen die de wendbaarheid van een organisatie kunnen vergroten. Waaronder als eerste bouwsteen het 'kompas' van een organisatie met elementen als kijk op de toekomst, uitdagende ambitie, sprekende waarden en wat is jouw verhaal? Ik ben benieuwd naar je volgende artikel ;-)
Els De Geyter
Lid sinds 2019
Interessante case,
Jaarplannen moeten inderdaad dringend evolueren.
In de huidige bedrijfswereld is de aanpak van veel bedrijven gedateerd.
Zo slagen zij er niet meer in om hun strategie te vertalen in de werkelijkheid en zijn jaarplannen niet meer dan wat woorden.
Meetbare prestatie indicatoren zijn inderdaad een belangrijke factor. In het platform voor strategie-uitvoering dat wij bij Human Reef ontwikkeld hebben, spelen zij ook een cruciale rol om verdere acties te bepalen. Blij dat ook anderen inzien dat het belangrijk is om de zaken anders aan te pakken.

Meer over Strategie