Een jaarplan op basis van talent

Columns

Het is binnenkort weer tijd voor de jaarplancyclus. Tijd wordt gereserveerd, waarin jullie het eens moeten worden over de plannen voor komend jaar. Tuurlijk wil je de goede dingen doen, tuurlijk wil jij daar je tijd en energie voor inzetten, tuurlijk vind je het goed om samen piketpaaltjes te slaan.

Voor velen zijn deze sessies een herhaling van zetten. Eigenlijk kun je de uitkomst nu al voor 90% op papier zetten. Dus waar doe je het eigenlijk voor? Een uurtje bij elkaar gaan zitten over die laatste 10% is toch net zo goed voldoende? Maar zo gaat dat niet. Dus je doet wat er van je wordt gevraagd, discussieert mee en helpt piketpaaltjes zetten. Het plaatje is weer rond, de gebruikelijke discussies zijn gevoerd en dit kun je ook weer van je lijstje afstrepen. Maar het geeft geen energie …

Er komt toch weer van alles voorbij dat nu nog niet bedacht is, en straks de prioriteit bepaalt, dus waarom zou je je druk maken?

Maar ja, waar ga jij dan je voldoening uithalen, je talent inzetten, meerwaarde leveren en uit je comfortzone gaan? Hoe zorg jij dat je hart houdt voor de zaak, niet alleen in gedachten maar ook in daden? En dit is meer – veel meer – dan je een jaar lang uit de naad te werken met een hoge werkdruk om alles maar voor elkaar te krijgen dat er op je bord ligt!

Meer betekenen en meer voldoening krijg je niet door harder werken, maar door je talenten aan te spreken voor de doelen die er liggen. Dat gaat verder dan de logische toewijzing van jouw expertise en/of de expertise van je team, Dit gaat over alle capaciteiten die jij hebt te bieden.

In 3 stappen koppel je jouw talent en die van je collega’s aan het jaarplan. En daarna kun je zo verder met je medewerkers. Ook zij hebben een verscheidenheid aan talenten, die liggen te wachten om benut te worden.

1. Herken je talent
Natuurlijk ken je jouw talenten al. Maak daarom de belangrijkste 3 talenten die je graag zou inzetten nog even scherp voor jezelf. Toch lastig? Dan helpen deze 2 vragen:
- Welk compliment krijg je met enige regelmaat en wuif jij weg als zijnde onbelangrijk? Dit is een talent, want jij kunt het moeiteloos en een ander vindt het bijzonder.
- Waar stoor jij je aan bij anderen, waarvan je niet snapt dat ze het niet beter doen? Hier zit een talent achter dat jij zou inzetten als je die ander was, maar dat de ander waarschijnlijk niet heeft.
Bedenk bij het beantwoorden van deze vragen dat jouw grootste talenten voor jou de gewoonste zaak van de wereld zijn. Het zijn de dingen die je moeiteloos doet en daarom zo lastig herkent. Deze talenten of capaciteiten bevinden zich op allerlei niveau’s: dingen die je doet, gedachtes die je hebt, oplossingen die je bedenkt, situaties die je aanvoelt, dingen die je opvallen etcetera.

2. Verkennen van talent
Vertaal je talenten naar wat je ermee kunt betekenen voor anderen. Hoe kun je het benutten voor je medewerkers, de organisatie, collega’s en klanten.
Voorbeeld 1: Een talent is het snel signaleren dat mensen het ergens niet mee eens zijn. Dit kan benut worden voor een effectiever MT-overleg, eenvoudig door de signalering uit te spreken en de ander te vragen om een reactie.
Voorbeeld 2: Het vanzelfsprekend vanuit een helicopterview kijken, kan bijvoorbeeld benut worden om de werkdruk in de hand te houden. Door de kritische vragen die vanzelf opkomen bij ad-hoc werk hardop te stellen. Past dat wel in het grotere plaatje? Moeten we dit wel doen?

3. Erkennen van talent
Als je ziet hoe je je talenten kunt benutten, kun je je talent bewuster en effectiever inzetten. Kijk vervolgens vanuit dit talent naar de elementen van het jaarplan. Vraag je af waar jij een bijdrage kunt leveren met jouw talent.
Voorbeeld: Zijn er veranderingen het komende jaar waar de medewerkers hard bij nodig zijn? Het signaleren en bespreekbaar maken van onderliggende emoties kan dan een hele waardevolle bijdrage zijn. Een taak in het ‘op koers houden’ van het MT kan heel welkom zijn als je gemakkelijk vanuit een helicopterview kijkt.

Kortom: Deel je talenten en benut ze voor het halen van de organisatie doelen. Je wordt er blij van en je omgeving ook!

 

Callista Roelofs is auteur van het gratis management e-book Breek uit de Waan van de Dag.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Kamiel Rietsema
Lid sinds 2019
Leuk artikel met een nuttige insteek, daar word je blij van. Maar aandacht besteden aan talenten van je medewerkers zou eigenlijk iets moeten zijn wat het hele jaar op de agenda staat. I n plaats van alleen tijdens de jaarlijkse gesprekscyclus. Daar blijven ze vaak hangen in competenties die iemand niet heeft en verder moet ontwikkelen, terwijl vooral al aanwezige talenten juist verder ontwikkeld moeten worden.

Kamiel Rietsema
Optines Consultancy
Callista Roelofs
Auteur
Hoi Kamiel, dit ben het meteen met je eens dat talent een uitgangspunt zou moeten zijn in het werk en dus in het dagelijks aan de orde zou moeten zijn. Daar worden we blijer, beter en effectiever van;)

Dat is waarom het kan helpen om bij het maken en verdelen van de taken van het jaarplan van de organisatie of het team (dus niet de jaarlijkse gesprekscyclus) te kijken naar talenten en op basis daarvan verantwoordelijkheden toe te wijzen. Dan wordt je ook uitgedaagd om daadwerkelijk iets met je talent te doen.

Uiteraard geen garantie, want hoeveel plannen verdwijnen weer in de onderste la, maar wel een mogelijkheid om te starten met inbedden van talent.

Meer over Talent ontwikkeling