Hoezo Verbonden?

Columns

Het is een veel gehoord vraagstuk bij de introductie van Het Nieuwe Werken. Als mensen meer vrijheid krijgen en tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Hoe zorgen wij er dan voor dat medewerkers verbonden blijven met de organisatie en met elkaar? Bedrijven maken zich zorgen dat met de introductie van HNW de verbondenheid af gaat nemen.

Verbinding
Als mens verbind ik mij met andere mensen. Ik kan mij niet verbinden met een organisatie. Ik kan mij identificeren met waar de organisatie voor staat en ik kan mij verbinden met de mensen in die organisatie. Wel kan ik met een organisatie een verbintenis aan gaan. Dat betekent dat ik een overeenkomst sluit, waarbij ik toezeg werkzaamheden te verrichten voor de organisatie en dat ik voor mijn bijdrage een vergoeding krijg. Een verbintenis is niet hetzelfde als een verbinding.

Mensen hebben van naturen behoefte aan verbinding en het is ook deze verbinding die ervoor zorgt dat mensen samen (willen) werken. Organisaties zijn afhankelijk van deze samenwerking tussen mensen voor hun resultaat.

De vrijheid van HNW
Bij een integrale introductie van HNW krijgen medewerkers de mogelijkheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Daarnaast krijgen zij meer autonomie in het uitvoeren van hun werk, maar ook meer verantwoordelijkheid voor hun eigen werkzaamheden. Een integrale introductie van HNW is gericht op de mens en vergroot zijn vrijheid.
Veel organisaties zijn bang dat als mensen niet meer naar kantoor hoeven te komen, zij ook niet (veel) meer zullen komen. De verbinding tussen de mensen en de organisatie komt daarmee onder druk te staan. De vraag is dus of HNW leidt tot een afname in Verbondenheid?

Aanwezigheid is geen Verbondenheid
Laat ik hier eerst maar mee beginnen. Het simpele feit dat mensen aanwezig zijn op kantoor, betekent nog niet dat zij verbonden zijn of zich identificeren met de identiteit van de organisatie. Een afname van aanwezigheid, na de introductie van HNW betekent dus niet dat de verbondenheid afneemt.

Waarom dan toch die angst voor afname van verbondenheid bij introductie van HNW? Verbondenheid kan alleen afnemen, als er ook sprake is van Verbondenheid. Een recent artikel in Intermediair beschreef de uitkomsten van een onderzoek naar de vraag waarom mensen werken? De uitkomst was, vooral voor geld. Dit kan je lezen als bewijs dat mensen alleen werken voor geld. Je kan dit ook lezen als bewijs dat mensen zich niet meer verbonden voelen met hun organisatie.
Er zijn ook onderzoeken die aangeven dat een groot deel van de werkende Nederlander uitkijkt naar een andere baan. Dit kan je dan ook weer lezen als bewijs dat een hoop mensen zich op dit moment niet verbonden voelen met de organisatie waar zij werken.

Als na introductie van HNW de aanwezigheid van mensen afneemt, dan is dat geen bewijs dat HNW leidt tot een afname van Verbondenheid. Het is het bewijs dat mensen al niet meer verbonden zijn met de organisatie en dat - nu zij vrijheid hebben om te kiezen waar zij werken - zij hun vrijheid vooral gebruiken om niet op een plek te werken waar zij niet mee verbonden zijn.

Reële angst
De angst voor een lage verbondenheid is reëel . De angst dat HNW leidt tot een afname voor verbondenheid, dus niet. Het is hooguit zo dat met de introductie van HNW de reeds bestaande lage verbondenheid, versnelt zichtbaar wordt.

Wat te doen
Start vooral met de introductie van HNW. Maar ga niet zitten wachten tot het moment dat de mensen hun vrijheid gebruiken om afstand te nemen van de organisatie. Ga kijken wat er zit achter het feit dat veel mensen zich niet meer verbonden voelen met de organisatie. Kijk naar de identiteit van je organisatie en geef mensen redenen om voor jouw organisatie te kiezen.

Bouw een huis waar mensen graag willen komen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Hans Doorenspleet
Als je in een wereld van maakbaarheid en controle aan het werk bent, dan heb je de illusie dat je alles in de hand hebt en kunt houden. Zelfs als je merkt dat dit niet helemaal lijkt te lukken. Dan ga je op zoek naar een middel om die 'grip' weer terug te krijgen.
Loslaten is daarbij niet een logische stap. En HNW heeft ook best veel te maken met loslaten, of met de angst daarvoor.
Misschien moeten we eens gaan denken aan een methode om het loslaten door managers te ontwikkelen.
Ronald van Gigch
Auteur
(De controle) loslaten maakt je kwetsbaar. Maar wat blijkt, kwetsbaarheid is de sleutel tot verbondenheid. Niet alleen essentieel voor managers, ook voor medewekers.

Uit eigen ervaring weet ik echter dat het de mate van kwetsbaarheid is die de manager toont, die bepalend is van de ruimte voor het tonen van kwetsbaarheid binnen het team.

En ik verwijs graag alle manager door naar het filmpje van Brene Brown op Ted.com.

Zij laat zien wat kwetsbaarheid is, zij verteld waarom je de controle los moet laten en laat zien hoe dit leidt tot echte verbondenheid.

Meer over Het Nieuwe Werken