Channels

Het Nieuwe Werken staat voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken, niet altijd van negen tot vijf en niet altijd op kantoor. De voornaamste doelen zijn een beter resultaat en meer arbeidsvreugde. Dat dat allemaal ook nog eens op minder vierkante meters kan, is mooi meegenomen. Het nieuwe werken lijkt een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de bezuinigingen in moeilijke tijden.

Het nieuwe werken is een vorm van modern werkgeverschap om goed toegerust te zijn op de toekomst, om te voorkomen dat we ontwikkelingen op bijvoorbeeld ICT-gebied missen. Nu zitten we weliswaar in een periode van krimp, maar over een paar jaar zijn er juist weer veel nieuwe mensen nodig. Je moet een moderne werkgever zijn voor een nieuwe, jonge generatie en een organisatie hebben waar mensen hun werk met plezier doen.

Het nieuwe werken is iets anders dan thuiswerken, het gaat er juist om dat je werkt waar dat het meest effectief is. Dat kan ook op kantoor zijn, bijvoorbeeld als je overleg met collega’s moet voeren en het voor het gesprek nodig is dat je elkaar fysiek ontmoet. Het nieuwe werken is kiezen voor een flexibel werkconcept op kantoor: gesloten werkplekken voor als je je goed wilt concentreren, open werkplekken, overlegplekken. Het is in ieder geval weg van de afzonderlijke kamers met dichte deuren.

Lees ook:

Eerste hulp bij gebrek aan plezier en voldoening

Veel leidinggevenden zijn bang dat er door het nieuwe werken straks niemand meer op kantoor is. Dat is irreëel, het nieuwe werken is geen ander woord voor thuiswerken. De mensen komen wel, ze zoeken elkaar op en hebben daar doorgaans ook behoefte aan. Voor veel werknemers geldt bovendien dat ze een kantoor nodig hebben om te leren werken, om contacten te leggen en relaties te ontwikkelen. Wat uiteindelijk telt is het resultaat. Daar zullen medewerkers meer en meer op worden aangesproken.

Als Het Nieuwe Werken een succes wil zijn, zullen mensen meer discipline, planningsvaardigheden en assertiviteit moeten inzetten. Onder deze zaken liggen gefundeerde keuzes op verschillende terreinen: of ik werk, of ik ben met mijn kinderen bezig. Als ik sport, ga ik niet op de loopband een telefoontje aannemen en als we vrienden op bezoek hebben, laat ik mijn smartphone met rust.

Het gaat dan voor een deel over de vraag wat je doet (balans werk en privé), maar zeker ook hoe je het doet (vermenging werk en privé) en hoe je het organiseert. Daarvoor is zelfsturend vermogen nodig, en dat is bij de meeste mensen niet aangeboren.

Vaardigheden voor betere zelfsturing

  • heldere keuzes maken en consequenties accepteren;
  • discipline;
  • zelfkennis;
  • gerichte zelfzorg.

Ten slotte moet je overzicht kunnen creëren op het grote geheel en planningsvaardigheden hebben.

Noot van de redactie: In ManagementSite veel informatie over HNW. De kennisbank-pagina Het Nieuwe Werken verschaft een systematisch overzicht met links naar de artikelen die door redactie en lezers het hoogst worden gewaardeerd.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: PM door: Maurits van den Toorn

Kennisbank onderwerpen:

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x