Hoe werken aan teamontwikkeling?

Columns

Je wilt aan de slag met teamontwikkeling. Maar hoe? Teamontwikkeling bestaat in alle soorten en maten. Vind daartussen maar eens wat bij jouw team past. Keuzestress is heel normaal bij teamontwikkeling. Het is één van de redenen waarom de meeste teams er maar niet mee starten. En als er beweging komt, dan zie je vaak het volgende.

Kort of onregelmatig bezig zijn met teamontwikkeling

Teams kiezen vaak voor een eenmalige of onregelmatige vorm van teamontwikkeling. Een losse training, een paar keer samenkomen met een coach, een heidag of een teamuitje. Logisch! Dat kost weinig tijd en je kunt even de kat uit de boom kijken. Natuurlijk kan dat ook heel leuk en leerzaam zijn. Maar het is eigenlijk zonde van je tijd. Want eenmaal terug in de waan van de dag is het effect binnen de kortste keren verdwenen. Sterker nog: vaak zijn er verwachtingen gewekt, die niet waargemaakt worden. Er bestaat een kans dat je eerder ontevredenheid oogst dan verandering.

Kies dus voor een methode van teamontwikkeling die in een vast ritme plaatsvindt. Het gaat erom dat teamontwikkeling op een vast moment en terugkerend plek heeft in de agenda. Dat zorgt ervoor dat het onder de aandacht blijft.

Teamontwikkeling heel groot maken

Op organisatieniveau wordt teamontwikkeling juist vaak weer heel groot gemaakt. Jaarprogramma’s, cultuurverandering, change managers: voor je het weet, heb je een enorme olifant opgetuigd. Ook dat is begrijpelijk. Als je toch aan de slag gaat, dan doe je het natuurlijk graag meteen goed. Het nadeel: grote plannen zijn moeilijk uitvoerbaar. Je weet aan de voorkant eigenlijk al dat er iets of iemand in de weg gaat zitten. En nog vervelender: als je al resultaat gaat zien, dan moet je er lang op wachten. Daar heeft bijna niemand het geduld of de tijd voor.

Kies dus voor een methode van teamontwikkeling die uitgaat van de kracht van de kleine stap. Door regelmatig succes te ervaren, krijgen teams de energie die nodig is om door te blijven gaan. De optelsom van de kleine stappen is de grote verandering.

Eén aspect van teamontwikkeling beetpakken

Wat je ook ziet gebeuren bij de selectie van een manier van teamontwikkeling, is dat teams aan de slag gaan met één aspect. In sommige gevallen is dat de harde kant van teamontwikkeling. Een visie ontwikkelen. Duidelijke doelen stellen. De rollen en verantwoordelijkheden aanscherpen. In andere gevallen ligt de focus op de zachte kant van teamontwikkeling. De communicatie verbeteren. Voor meer veiligheid en vertrouwen zorgen. De saamhorigheid vergroten. Niet zo vreemd. Vaak is er in teams ook een voorkeur voor een van beide kanten. Het voelt vertrouwd of haalbaar om daar mee te beginnen. Maar het helpt helaas niet. De harde en de zachte kant van teamontwikkeling zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zodra je aan de harde kant iets beetpakt, heeft dat effect op de zachte kant. En omgekeerd. Door naar één van beide te kijken, of eerst naar het een en dan het ander, verlies je veel tijd. En bovendien: je raakt niet de kern, dus moet je binnen de kortste keren weer of meer werk doen. Dat komt de energie en het vertrouwen niet ten goede.

Kies dus voor een methode van teamontwikkeling die tegelijkertijd de harde en de zachte kant van teamontwikkeling raakt. Het gaat erom dat het team ziet wat er gebeurt én de manier waarop dat gebeurt. Zodat het team versneld gaat leren en sterker wordt.

Teamontwikkeling één-op-één benaderen

Wat we ook veel zien, zijn methodes die vooral naar de personen in het team kijken. Bijvoorbeeld naar de teamleden die dominant zijn. Of juist liever hun mond houden. Dat is niet zo gek. We zijn er allemaal mee opgegroeid. We zijn het gewend. We kijken naar wat het individu doet en gaan daarop sturen. Het vervelende is dat je het er heel druk mee kan hebben. Je gaat namelijk voorbij aan de teamdynamiek.

Door naar het individu te kijken, sla je de teamdynamiek en de patronen in een team over. Terwijl die veel sterker zijn het individu.

Kies dus voor een methode van teamontwikkeling die rekening houdt met het team als geheel. Het gaat erom dat het team teamdynamiek en patronen leert herkennen en aanpakken. Dat zorgt ervoor dat het team hardnekkige problemen gaat oplossen.

En dan nog dit....

Welke methode van teamontwikkeling je ook kiest: zorg dat het weinig tijd kost. Hoe goed je als team je tijd en energie ook weet te managen: iedereen heeft het druk. De agenda’s zitten al vol genoeg. Een methode die in de praktijk teveel tijd kost, is gedoemd om te mislukken.
Kies dus voor een methode van teamontwikkeling die gemakkelijk in de bestaande werkroutine past.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Team ontwikkeling