Hoe herkent u een slechte manager?

Actueel

De meesten onder ons starten hun loopbaan met veel motivatie en leergierigheid. Werken betekent ook  nu en dan teleurstellingen incasseren. Dat hoort erbij maar het is bijzonder ontmoedigend om voortdurend met slecht management van doen te hebben.

Reinder van der Schaaf, Algemeen Directeur Cubiks Nederland, verklaart hierover: "Slechte managers kunnen desastreuze vernielingen binnen organisaties aanrichten. Ze kunnen problemen veroorzaken ver buiten hun eigen werkterrein." "Je kan er niet zonder meer vanuit gaan dat mensen over management capaciteiten beschikken wanneer je dit van mensen verlangt. Zonder het nodige talent, training of begeleiding kunnen niet effectieve managers een negatieve invloed hebben op zowel de motivatie van medewerkers, de team-moraal en uiteindelijk op de gehele o...

Huib Fienieg
Ik zou er nog wel een cruciale aan toe willen voegen:

De slechte manager gaat ervan uit dat zijn/haar mensen voor hem/haar werken ipv dat hij/zij er is om hen het werken optimaal te faciliteren.
Heleen Wienen
Een slechte manager is ook herkenbaar aan narcistische eigenschappen. Hij/zij staat graag in het middelpunt van de belangstelling en schittert graag zelf. Een goede manager geniet ervan ervan als zijn teamleden stralen. Hij/zij zorgt voor een (leer)omgeving en gelegenheden waarin dat mogelijk is.
Rick Konings
Een docent van mij had hier een jaartje geleden een mooie uitspraak over: "Mensen promoveren tot ze op het niveau zitten waar ze niet competent meer voor zijn." Nu weet ik niet of dit altijd opgaat (ik studeer nog en heb dus nul ervaring hierin) maar ik kan het mezelf voorstellen dat er een kern van waarheid inzit.
B. van Gils
Lid sinds 2019
Dat is inderdaad (en helaas) vaak waar, het welbekende Peter Priciple!
Jan Paul Lottering
Lekker leesbaar en duidelijk artikel. Misschien een idee om deze 10 rituelen van slecht management ook eens een positieve impuls te geven door het om te draaien naar 10 rituelen van goed management.

Jan Paul Lottering
move2win
Maud Oortwijn
Een slechte manager verzamelt matig presterende mensen om zich heen, om eigen middelmatigheid te maskeren.
MO New Amsterdam Exchange
Een goede manager:
1) is helder in verwachtingen van mensen en teams als geheel
2) creert ruimte voor talent van mensen en gunt hen de eer van hun werk
3) geeft tijdig feedback met concrete voorbeelden
4) moedigt aan problemen te melden: "wat kan ik doen om je te helpen?"
5) is een voorbeeld voor anderen: walk the talk
6) straalt rust, zelfvertrouwen uit en blijft oplossingsgericht
7) neemt snel en effectief actie op echte wanprestaties
8) is fair en dus geloofwaardig
9) praat over waar de organisatie naartoe gaat
10) houdt stil en onder de pet, datgene wat alleen maar onrust geeft
Karin Vogel
Slechte managers. Die moeten het vooral hebben van het wegtrappen van anderen en voegen in feite geen waarde toe. Ze eisen kwaliteiten van anderen op alsof het hun verdienste is. Ze trappen een ieder naar beneden.

Ik heb ooit een professor gehad die ik eigenlijk amper kende. Die heeft nadat ik afgestudeerd was 10 jaar lang rondgelopen en geclaimd dat ie me heel goed kende, alles van me wist, heel bezorgd over me was en me zo graag wilde helpen. Dat heeft ie niet naar mij geroepen, want tja, ik kende hem amper. Maar bij iedere werkgever die ik kreeg kwam ie aanzetten onder het mom van :
"jullie hebben een zeer getalenteerde vrouw binnengehaald, maar ze heeft wel wat problemen [not!]. Nu spreek ik haar erg vaak [not!] en ze stort bij mij altijd haar hart uit [not!]. ik wil best regelmatig met jullie delen wat zoal haar zorgen zijn, maar dan moet je me wel beloven dat je haar niet laat weten dat ik jullie alles doorvertel" [en iedere manager belooft dat dan, want wil wel graag de juicy details van de jonge veelbelovende hardwerkende medewerkster].

De man is er jaren mee doorgegaan. Totdat iemand me vertelde dat iedereeen dacht dat ik met die professor samenwerkte! Was allemaal niets van waar. En toen keek de hele club geschrokken op. Huh? Kent ze hem amper? Maar bij alle bedrijven waar ik gewerkt heb, is ie wel met dit verhaal binnen gekomen. Viezer dan vies, en hij bouwt zijn carriere op dit soort toestanden. Ondertussen zit ie wel in een bestuur van een zeer groot pensioenfonds. Weet je gelijk of je kan vertrouwen op de pensioenenclubs.
Menno Gerrit Herman Beker
Lid sinds 2010
Een slechte manager blijft vaak hangen in het verleden en kijkt niet naar de toekomst. Een bekend gezegde luidt: regeren is vooruitzien! Dat is ook voor managers van toepassing. Daarnaast missen veel managers focus en concrete doelen voor zichzelf.

Meer over Leidinggeven