Channels

Veel vrouwelijke subtoppers zitten zichzelf in de weg. Deze dertigers en veertigers blaken van zelfvertrouwen en denken door hun inzet en kennis carrière te maken zonder  kantoorpolitiek. Kantoorpolitiek is vies en voos en gaat niet over de inhoud. Vaak hekelen zij ook de mythe van het glazen plafond. Totdat zij zelf te lang op de positie van subtopper blijven steken …  Vrouwen lopen nog altijd tegen hinderoissen aan. Maar zou dat ook door de vrouwen zelf kunnen komen?

Hindernissen

 • Waardering
  Vrouwen zijn voor zichzelf slechte onderhandelaars; dat wordt vooral duidelijk op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Rolverwachtingen
  Nederlandse vrouwen zijn de laatste jaren weer conservatiever gaan leven en denken. In de loop van hun bestaan geven vrouwen hun loopbaan op voor kinder- en huwelijksgeluk, en vaak ook voor hun eigen gezondheid.
 • Diffuus toekomstbeeld
  In het plannen van hun leven kunnen vrouwen moeilijk een concreet pad uitzetten, omdat zij veel keuzes laten afhangen van de keuzes van hun partner en het hebben van kinderen. Vrouwen laveren met hun carrière tussen de wensen en mogelijkheden van diverse andere partijen, waarbij het soms lijkt alsof er geen koers is.
 • De stressfactor
  De stressfactor treedt op in alle fasen van een vrouwenleven. Behalve de bekende stress van werk en gezin komt daarbij de stress van de aanhoudend matige vooruitzichten: waar doe je het voor? Wat bereik je ermee? Het percentages topvrouwen dat nauwelijks toeneemt geeft niet echt veel vertrouwen dat je als vrouwelijke manager een goede kans maakt om aan de top te komen. Een extra stressfactor is daarbij het alles tegelijk willen. En dat allemaal ook heel goed: een carrièrevrouw, een hartstochtelijk minnares, een geweldige toegewijde moeder, een ondersteunende en gezellige vriendin, de secretaris van de bridgeclub …..

  En dan het omgaan met stress. Waar mannen stressverwekkende zaken en omstandigheden schijnen te kunnen negeren, gaat stress aan de haal met vrouwen. Vrouwenhersenen zijn scherp afgesteld op het waarnemen van gevaar. En gevaar is er voor vrouwelijke managers te over. Zeker in het stressvolle middenkader van de organisatie kunnen vrouwen een zinloze strijd aangaan met een andere vrouw van ongeveer dezelfde leeftijd. Het omgaan met onvermijdelijke irritaties en rivaliteiten gaat vrouwen slecht af. Op dit vlak kunnen vrouwen beste wat leren van mannen: durven te confronteren en vervolgens samen een wijntje drinken op de goede afloop.

Confrontatie

Hoog in de ergernis-toptien staat het stereotype dat de dominante kantoorvrouw een bitch is, terwijl de mannelijke schreeuwlelijk als daadkrachtig leider te boek staat. Dat heeft alles te maken met wat de Amerikanen noemen gender accepted behavior. Oftewel, wij mensen hanteren verschillende gedragsnormen voor mannen en vrouwen. Anno 2010 kunnen vrouwen in de kantoorjungle nog altijd geen man zijn. Ondertussen worden ze wel links en rechts ingehaald door ambitieuze haantjes.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (Bron: ManagementScope)

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x