Channels

En weer was daar afgelopen week een rapport waaruit blijkt dat het aandeel vrouwen in de top van het bedrijfsleven stagneert; zowel nationaal als internationaal.

Wij mannen vinden vrouwen geweldig. Niet alleen om hun uiterlijk, maar ook om wat ze kunnen. Het gaat dan al snel over bevallingen, maar je kunt een hele lijst opnoemen van zaken die vrouwen veel beter kunnen dan mannen. Vrouwen schijnen tegenwoordig ook al te kunnen inparkeren.
Vroeger waren er nog wel van die dingetjes waar mannen dan prat op konden gaan dat zij dat beter konden. Maar sinds TomTom en allerlei varianten daarop is het helemaal niet meer zo stoer dat je gevoel voor richting hebt. Zelf kende ik vroeger alle telefoonnummers van vrienden en familie uit mijn hoofd. Lekker belangrijk in de huidige tijd. Met managen is het eigenlijk precies hetzelfde. Vrouwen kunnen dat veel beter dan mannen. Het zesde zintuig, de gevoelige, kwetsbare kant, de oprechte interesse in collega’s, de creativiteit en de onmiskenbare vrouwelijke charme. Wij mannen zijn daar allemaal stik jaloers op.

Je zou zeggen dat we de mannelijke manager wel kunnen afschaffen. Iedereen zou dan alleen nog maar voor een vrouw willen werken. Waar gaat dit verhaal fout, zal je zeggen. Waarom zijn er dan (verhoudingsgewijs) zo weinig succesvolle vrouwen? De algemeen geaccepteerde redenatie is dat vrouwen de kans niet krijgen van de mannen die de baas zijn. En ook dat vrouwen uiteindelijk toch kiezen voor de zorgtaken in het gezin en dan niet parttime zo’n managementfunctie kunnen invullen.

Lees ook:

Maartje leert het ego van de directeur kennen.

Alhoewel dit vast in een aantal situaties klopt, denk ik dat er in de meeste gevallen iets anders fout gaat. Mijn redenatie is als volgt. Vrouwen proberen te bedenken wat mannen denken en gaan zich daarnaar gedragen. Maar wij mannen denken nu eenmaal niet zo veel. Iemand is zoals hij is, dus zo kijken we ook naar vrouwen. Maar vrouwen denken veel verder door. Zij denken dat mannen graag willen dat de vrouwen zich gedragen zoals de mannen zich gedragen. En dus gaan ze dat doen. Maar ja, dan wordt het dus helemaal nooit wat. Want een man kan zich veel beter als een man gedragen dan dat een vrouw dat kan. Vrouwen gooien al die mooie, hierboven beschreven, eigenschappen te grabbel om zich te gedragen als een man. Gaan dus niet meer op hun gevoel af, houden hun unieke nieuwe ideeën voor zich en wisselen hun vrouwelijke charme en geïnteresseerdheid in voor een bepaalde zakelijke hardheid. Omdat het geen natuurlijk gedrag is gaat dat ook nog eens gepaard met onzekerheid. Mannen herkennen dit en zien dat ze het zelf beter kunnen en zo wordt de vrouw minder kansrijk.

Zelf heb ik met vrouwen van beide uitersten mogen samenwerken. Mijn respect voor vrouwen in een managementfunctie is onverminderd groot. Ieder managementteam behoort verrijkt te zijn met vrouwen. Maar dan wel graag vrouwen die zichzelf willen en durven zijn, want anders is een man een betere keuze.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Mooie theorie, maar helaas kan ik uit ervaring spreken dat deze niet klopt. Als advocaat heb je je in misschien wel het meest masculiene bolwerk denkbaar toch echt aan de mores van de heersende kaste aan te passen. Tenzij je voor jezelf begint, vandaar dat ook veel vrouwen en mannen die met deze moraal niet uit de verf komen dan maar gewoon voor zichzelf beginnen. Gelukkig biedt het beroep die mogelijkheid ook.

Rara: in welk deel van dit stuk spreekt de schrijver? In het stuk waarin hij vol bewondering over de managementcapaciteiten van vrouwen spreekt of in de foto die de seksuele kant van vrouwen belicht….. Bij mijn weten heeft die kant niet veel van doen met managementcapaciteiten.

Volgens mij hoeft niemand te gaan slijmen. Als vrouwen het niet waarmaken, dan geldt wat mij betreft: ook goed. Als ze beter zijn en ze richten hun eigen bedrijven op, dan blijkt dat vanzelf. In het algemeen: volgens mij maken mensen, zowel mannen als vrouwen, simpelweg keuzes. En dat is prima.

x
x