Channels

Kritiek van de baas of een collega komt bij veel vrouwen harder aan dan kritiek van de partner of vriendinnen. De emancipatie heeft er niet voor gezorgd dat vrouwen beter bestand zijn tegen kritiek, maar ze zijn wel strijdbaarder en zelfstandiger. Dat blijkt uit een onderzoek onder achthonderd vrouwen van het tijdschrift Opzij.

Vrouwen stappen wel gemakkelijker naar een psycholoog of een coach om hulp te krijgen bij het leren omgaan met kritiek en conflicten. Driekwart van de vrouwen zegt dat ze zich kritiek altijd persoonlijk aantrekt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Opzij-lezeres het vooral lastig vindt kritiek te krijgen op haar gedrag (37 procent), op haar capaciteiten en vaardigheden (33 procent), op haar persoonlijke keuzes (21 procent) en op haar uiterlijk (7 procent).

Lees ook:

Aandeel vrouwen in topfuncties stagneert

Het tijdschrift noemt het opvallend dat 11 procent van de ondervraagde vrouwen uit angst voor kritiek weleens is weggegaan uit een functie of een (leidinggevende) baan niet heeft durven accepteren.

(bron: http://www.mt.nl/”target=”_blank”>Management Team)

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Ik gooi het maar in het midden, maar indien die stelling klopt, zou het dan niet kunnen zijn dat vrouwen van nature zelfkritischer zijn dan mannen? En zich daarom ook sneller ‘verantwoordelijk’ en ‘schuldig’ voelen? Terwijl mannen er vanuit hun aangeboren ‘groot gelijk’ toe neigen om aan alles en iedereen te twijfelen, behalve aan zichzelf. Goed tegen kritiek kunnen, lijkt me in deze context lang niet zo een geweldig positieve eigenschap.
Veralgemeningen, toegegeven. Maar toch…?

x
x