Goed leiderschap zit in leider zelf

Gewone medewerkers kunnen boven zichzelf uitstijgen, alleen maar omdat hun leidinggevenden hen aanmerken als high potentials en dus veel aandacht en energie in hen investeren. Een mooie vorm van self fullfilling prophecy. De keerzijde van dit mechanisme is minder mooi: een manager die lage verwachtingen heeft van een medewerker spant zich minder in om hem of haar te stimuleren. Met als gevolg tegenvallende prestaties. Wat kunnen betrokkenen (medewerkers, leidinggevenden en hoger management) doen om zo'n vervelende situatie te voorkomen?

Allereerst de medewerkers
Het beste is als zij hun chef concreet vragen hoe hij tegen hen aankijkt. Hoe ziet hij hun capaciteiten en hun toekomst? Strookt dit beeld niet met de eigen verwachtingen, dan zijn er drie mogelijkheden: proberen om de visie van de chef bij te stellen, zich erbij neerleggen (en een andere baan zoeken) of de persoonlijke ambities bijstellen.
Komen de verwachtingen wél overeen, dan moet de werknemer zich afvagen of hij het een en ander wel kan waarmaken.

Dan de leidinggevenden
Leidinggevende moeten hun medewerkers niet beoordelen in termen van 'goed' of 'niet goed', maar kijken naar wat iemand goed kan en hem van daaruit tot ontwikkeling brengen. Dat op basis van heldere afspraken. Interesse en waardering zijn daarbij cruciaal.

Tot slot het hoger management en de HRM-afdeling
Zij moeten erop letten dat de juiste leidinggevenden worden aangenomen: mensen die in staat zijn een relatie met medewerkers op te bouwen op basis van vertrouwen, respect en wederzijdse verplichting. Mensen die over de nodige didactische vaardigheden beschikken om werknemers te begeleiden in hun ontwikkeling.

Goed leiderschap zit in de leider van een onderneming zelf. Mensen die aan het hoofd staan van een grote onderneming, kunnen op meerdere manieren de baas zijn. Je hebt `bazige` bazen, maar ook gewone bazen die met de medewerkers meedenken. Die laatste groep leiders is eigenlijk de beste. Zij zorgen ervoor dat de medewerkers gemotiveerd worden en mee willen denken in het bedrijf. Hierdoor komt teamwork goed tot stand.

Bij `bazige` bazen zal dit niet het geval zijn. De medewerkers zullen zelfs eerder afstand bewaren tot de leider van het bedrijf, omdat ze geen vertrouwen in hem of haar hebben. Ook hebben ze op een bepaalde manier angst om deze `bazige` baas van goede informatie te voorzien.

Goed leiderschap zit dus in de leider zelf
Door jezelf te blijven kan een leider daadwerkelijk de zaken in goede banen leiden. Wanneer iemand zich anders gedraagt en denkt de baas te moeten spelen vanwege zijn of haar functie, dan pakt dat niet goed uit.

Goed leiderschap komt voor een groot deel op het persoonlijke vlak aan. Door mensen te stimuleren en op een open manier te benaderen, worden ze uit de bureaucratie gehaald en kunnen ze met goede ideeën voor het bedrijf komen.

Gerelateerd artikel:
Wilt u ander gedrag van uw medewerkers?

Kijk eens naar uw eigen gedrag!
door: Iena Pol
Bij het managen van verandering is het gedrag van leidinggevenden een belangrijke slaag- of faalfactor. Goed bedoelde acties roepen onbedoelde weerstanden op. Met veel voorbeelden laat de auteur zien hoe dit werkt en wat eraan te doen is.

Bron: SIGMA

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>

Sjir Hanssen
Lid sinds 2019
Er is al veel over leidingegeven geschreven dus ik vraag mij af wat dit artikel hier aan toevoegt. Er staat niets nieuws in en daarnaast vind ik het hier en daar een beetje kort door de bocht. Er wordt generiek geschreven over leiderschap maar in mijn optiek is de leidersschapstijl situationeel afhankelijk. In sommige (crisis)situaties is nu eenmaal een andere leiderschapstijl wenselijk ( vereist) dan in de dagelijkse gang van zaken. Wat we eigenlijk verwachten is dat een persoon alle leiderschapsstijlen in zijn rugzak heeft zitten en ze afhankelijk van de situatie kan gebruiken. Wees gerust, dat zal niet gebeuren. Gelukkig heeft de natuur er voor gezorgd dat de mens ook zijn beperkingen heeft en dat is maar goed ook. wat een les zou kunnen zijn , is dat een goed leider te herkennen is aan het feit dat hij zelf herkent en erkent dat hij in bepaalde situaties niet de juiste persoon is om leiding te geven. "If you know your limitations you are a profesional". Wel een observatie van mijn zijde. wat ik constateer is dat veel leiders het "brandweermannen gedrag" vertonen. We zien een crisis en beginnen onmiddellijk met het bestrijden van de crisis. Dat is soms noodzakelijk maar al te vaak was het eevoudiger geweest om de crisis te voorkomen. Preventie dus. Was dat ook niet een van de taken van de brandweer. Maar laten we nu eerlijk zijn, het hanteren van de brandweerslang is wel veel leuker.