Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Wendy, dat is een mooie reflectie die je daar schrijft. Het zelfherstellend vermogen. Daar kijken we met zijn allen vaak overheen.
Ik zit nog wel te puzzelen. Dat zelfherstel-vermogen helpt om te herstellen wat “kapot” is. Maar of het helpt bij een grote omvorming. Dat is natuurlijk iets anders “dan het repareren van kapotte onderdelen”. Door herstel hou je wat je hebt. Dus als het meer moet zijn, als we anders willen, wat doen we dan?

Beste Peter,

Dank voor het compliment. Het is in mijn ogen zeker iets waar veel overheen gekeken wordt. Eigenlijk is herstellen een verwarrend woord hierin, omdat het ook gaat om sterker worden, nieuwe dingen ontwikkelen en (juist) niet houden wat je hebt. Net als je spieren een klein beetje moet scheuren (‘trainen’ noemen we dat) om ze sterker te laten worden, gaat het in verandersituaties om een beetje ‘kapot maken’ door te stretchen, nieuwe dingen uit te proberen. Afhankelijk van wat voor omvorming het is, is het zoeken vooral naar de juiste plekken om die stretch in te zetten. Om het systeem uit te dagen, te prikkelen, een klein beetje kapot durven maken om het van binnenuit te laten versterken.

In andere blogs heb ik het in navolging van Nassim Nicholas Taleb over ‘antifragiliteit’; het vermogen om sterker te worden door stressoren. Dat gaat niet over gelijk houden. Dat gaat over er sterker en beter uitkomen. Een beetje ‘what doesn’t kill you makes you stronger’.

Beantwoordt dat je vraag enigszins?

x
x