Van Gaal, 'Moneyball', hockey en strafschoppen

Columns

Naar de aflevering van het programma Zomergasten met Louis van Gaal werd door velen reikhalzend uitgekeken maar helaas raakte het urenlange interview zelden de kern. En als het echt interessant dreigde te worden, moest weer snel worden overgeschakeld naar een filmpje. Hierdoor bleven vele vragen onbeantwoord. Ook op voetbaltechnisch gebied terwijl een vraag voor het inkoppen leek. Denk daarbij aan de filmkeuze van Van Gaal, Moneyball. Dit is een waar gebeurd, in 2011 verfilmd verhaal over een Amerikaanse honkbalclub die overgaat op het selecteren, analyseren en managen van spelers op basis van statistieken. Met veel succes.

Een begrijpelijke filmkeuze van een trainer die bekend staat om het 'uitsluiten van toeval'. Het biedt echter ook de mogelijkheid voetbalinhoudelijke vragen te stellen....

Trienette struik
Leuk onderwerp, goede titel.
Alleen vraag ik me af waarom ik me juist nu, bij het lezen, het verschil tussen zelfingenomen en zelfverzekerd herinner. Het betreft dan vooral de toon van de schrijver. Ik vond het overigens een mooie uitzending en verloor me in de flow, ik zag wel een andere van Gaal.
Gyuri Vergouw
Auteur
Beste Ron, je hebt helemaal gelijk, ik haal hier mijn gelijk. Als iemand dat zou moeten kunnen waarderen, is het Louis van Gaal wel ! Ter herinnering, de gedachte dat je op strafschoppen kan trainen wordt (nog steeds en sinds 2000) door veel trainers belachelijk gemaakt. Dat maak ik ook al 20 jaar mee, dat is de andere kant van de medaille. De tijden veranderen echter, ook de voetbalsport kan absoluut niet meer om statistieken heen. NB het boek waarop ik mij beroep is al ongeveer 5 jaar niet meer verkrijgbaar. Je kunt het wellicht nog in de 2e hands vinden. Beste Trienette, zie het bovenstaande, wellicht roept Van Gaal zelfingenomenheid op? En ja, ik vecht tegen vooringenomenheden in het voetbal, ook bij Van Gaal. De essentie van het artikel gaat echter over verandering, weerstand en het feit dat men in sommige sporten soms wel erg navelstaarderig is.
Guus Cruts
En wie gewoon gelijk heeft, die mag haar/zijn gelijk ook wel gewoon gaan halen, vind ik persoonlijk.
Max
Gyuri geeft ‘uitgebreid’ commentaar op het interview en de gemiste kansen.
Ik heb ‘de Strafschop’ gelezen. Ik ben het eens met zijn mening. Echter, om nu hierop weer uitgebreid terug te komen vind ik niet nodig. Ondertussen weet men wel dat je hierop kunt trainen. Kortom, overbodig commentaar.
Gyuri Vergouw
Auteur
Was het maar waar wat je zegt Max, was het maar waar. Nog steeds is het merendeel van de trainers van mening dat dit allemaal onzin is. En de kracht zit in de herhaling en ook denk ik in het feit dat hier een trainer sprak die erg is van het uitsluiten van toeval, maar dan toch juist op dit onderdeel het laat afweten. Hoe dat zit is onderwerp van nieuw onderzoek.
Gyuri Vergouw
Auteur
Ik kreeg onlangs weer wat vragen naar aanleiding van het WK Hockey, waar Oranje na een shoot out de finale verloor van Belgie. Hoe dat zit met de hockeyers, of mijn verhaal dan ook klopt. Hockeyers zijn tenslotte serieuze topsporters en trainen wel op dit soort situaties, stelde men. Was het maar waar. Ooit sprak ik bondscoach Caldas over shootouts aan het eind van een wedstrijd, en dat uit mijn analyses bleek dat Oranje (en vooral Nederlande clubs!) daar ook in het hockey matig tot slecht in was. En dat in de toekomst steeds meer titels gewonnen en verloren zouden worden na shootouts. Hij vond mijn verhaal weinig interessant, en mompelde iets als 'je kan er niet op trainen, op die stress'. OK, dacht ik, dat wordt dus niets. Ook in het hockey dus vastgeroeste ideeen over shoot outs. De WK titel ging op vrij knullige wijze aan onze neus voorbij...Tsja....
Net als bij Ajax trouwens. Winnen zelden tot nooit een strafschoppenserie. Ooit, een ker voor de WK titel. Maar NOOIT in Europa! En deze week weer verloren na pingels bij een oefenwedstrijd. Tsja. Gelukkig denkt men bij de jeugdopleiding van Ajax hier inmiddels wel anders over. Er is altijd hoop.....

Meer over Professionalisering