Er is een wildgroei aan leiderschapstijlen

Columns

In de praktijk zie je in organisaties een veelheid aan leiderschapsstijlen. Er is sprake van wildgroei. Ook in gesprek met managers blijkt dat iedereen er zo zijn eigen theorieën op nahoudt. Maar hoe komt dat nou? Eén van de redenen is dat leiderschap niet vast gedefinieerd is en vaak niet in de praktijk wordt afgetoetst.

Eigenlijk is dit best vreemd, want de impact van een leidinggevende op een team is groot. Om een heftruck te mogen bedienen moet je een rijbewijs halen en om aan een ziekenhuisbed te mogen staan, heb je ook allerlei papieren nodig. Voor veel beroepen is het normaal dat de standaarden vastliggen en dat je met regelmaat je certificering moet doorlopen. In de meeste organisaties is er echter geen eenduidigheid over wat een goede leiderschapsstijl is en wordt er dus ook niet gecheckt of leidinggevenden hieraan voldoen. Natuurlijk worden leidinggevenden wel beoordeeld, maar dan is het vaak door een hogere leidinggevende die zelf ook niet gecertificeerd is. En wat blijkt: een  micromanager is al snel gecharmeerd van een lagere leidinggevende die ook op de details zit. Maar is dat het leiderschap dat tot de gewenste motivatie en prestaties leidt?

Het gebrek aan duidelijke standaarden leidt tot een veelvoud van stijlen en vormen. Onderstaand een humoristische greep uit de praktijk. Welke herken jij?

  • De Inspirerende Clown:
    Dit type leider brengt niet alleen innovatieve ideeën, maar doet dat ook met een vleugje humor en positieve energie.
  • De Zenmeester in Management:
    Deze leider bewaart altijd de kalmte, zelfs te midden van chaos, en gebruikt mindfulness als een leiderschapsinstrument.
  • De Jedi van Teamwork:
    Deze leider gebruikt de kracht van samenwerking en moedigt zijn team aan om als een ware Jedi-alliantie te werken.
  • De Hoogvliegende Visionair:
    Deze leider heeft grote dromen en ambities, altijd met het hoofd in de wolken (maar met de voeten stevig op de grond).
  • De Empathische Pizzabezorger:
    Deze leider begrijpt de behoeften van het team als geen ander, net zoals een pizzabezorger de voorkeuren van klanten begrijpt.
  • De Toverstafmanager:
    Met een zwierige zw Artikelen aai van de toverstaf lost deze leider problemen op en maakt hij magische resultaten mogelijk.
  • De Kameleon van Leiderschap:
    Deze leider past zich gemakkelijk aan verschillende situaties aan, net als een kameleon die van kleur verandert.
  • De Zwaaiende Dirigent:
    Deze leider leidt zijn team als een dirigent een orkest, met precisie en flair, terwijl hij het tempo van de bedrijfsmelodie bepaalt.
  • De Lachende Stoorzender:
    Deze leider doorbreekt serieuze momenten met humor en zorgt voor een ontspannen sfeer, zelfs in de meest stressvolle situaties.
  • De Relaxte Surfleider:
    Deze leider navigeert door de golven van zakelijke uitdagingen met een ontspannen houding, net als een ervaren surfer op de oceaan.

Zo zijn er natuurlijk ook minder grappige benamingen die je helaas ook met regelmaat hoort, zoals: de bullebak, de schijtende meeuw, de structopaat, de mierenneuker, de weglacher, de dictator en de ‘kun je het op mail zetten’ leider.

Los van alle grappige benamingen is het van belang om leiderschap scherper te definiëren door ons te focussen op de echte impact. De werkelijke impact van een leiderschapsstijl op de motivatie, betrokkenheid, werkplezier en het eigenaarschap van de medewerker is eigenlijk de echte graadmeter om te bepalen of een leidinggevende goed bezig is of juist niet.

En om dit af te toetsen is heb je één vraag nodig: ‘Waarom volgen medewerkers hun leidinggevende?’ 

Er zijn eigenlijk maar zes redenen waarom medewerkers hun leidinggevenden volgen. Die zes redenen staan niet los van elkaar; elke reden bouwt voort op de vorige reden. Een leidinggevende kan geen van de volgende zes niveaus overslaan en begint altijd bij niveau 1.

En wat blijkt? Hoe hoger het niveau, hoe hoger de motivatie van medewerkers. Uit ons uitgebreide onderzoek blijkt dat het verschil in productiviteit tussen niveau 1 en niveau 6, maar liefst 43% is. Het echte laaghangende fruit in de meeste organisaties is het definiëren van het gewenste leiderschap en deze meetlat te gebruiken om hun leidinggevende continu te evalueren. Net zoals bij zoveel andere beroepen!

 

Wil jij weten op welk leiderschapsniveau jij actief bent? Download dan het gratis e-book ‘De zes niveaus van leiderschap’. In dit e-book vind je een model om te bepalen op welk niveau leidinggevenden actief zijn.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leiderschap