Elon Musk: de waanzinnige successen van een superbaas

Cover stories · Boeken

Stel, je maakt een mix van Steve Jobs, Henry Ford, Thomas Edison, George Clooney en Leonardo da Vinci. Wat krijg je dan: Elon Musk! Deze 45-jarige uitvinder, investeerder, ondernemer en wereldverbeteraar is een vernieuwer en een exponentiële groeier. Hij fungeert als drijvende kracht achter de elektrische auto’s van Tesla. Hij is de motor achter de grootste batterijfabriek ter wereld, die bedoeld is om onze economie snel duurzaam te maken. Daarnaast schiet hij de ene na de andere zelfgemaakte raket de ruimte met als uiteindelijke doel om Mars te koloniseren.

Eén van de geheimen achter zijn waanzinnige successen? Hij manifesteert zich als een echte ‘superbaas’: zijn wil is wet, hij zweert bij keihard werken en stuurt zijn teams aan als speciale eenheden.

Elon Musk, wie is dat?

Hoewel er ro...

Wouter-Jan Meijer
Lid sinds 2019
Als een goede toevoeging op bovenstaande informatie van Musk is de vier delige serie die over hem is verschenen: http://waitbutwhy.com/2015/05/elon-musk-the-worlds-raddest-man.html (deel 1). Hier krijg je een ontzettend interessante inkijk op zijn bedrijven en van hem als persoon. Een hele grote aanrader.
Ook ik vind Elon Musk een absolute held vooral om zijn 'Masterplan part deux' - waarin hij zich committeert aan hele heldere te realiseren doelen in 2026 - schreef er op iBestuur een column over - lees maar mee:

http://ibestuur.nl/weblog/stip-op-de-horizon
Arjan
Alsof het ver schoppen met bazig gedrag geen cliché is?
Wilko Dijkhuis
Lid sinds 2019
Grappig om te zien hoe business en management types allerlei magische theorietjes verzinnen om het succes van Musk te verklaren.

Ingenieurs hebben Musk binnen 5 seconden door.

Wat doet een echte ingenieur met zijn leven als hij op 30 jarige leeftijd opeens 100 miljoen dollar op zijn bankrekening heeft staan. Wat doe je dan? De beste bordelen bezoeken? De politiek ingaan? Nog rijker worden? . . . Nee natuurlijk niet . . . als ingenieur ga je super interessante technische projecten doen . . . van die projecten die eigenlijk niet kunnen, kijken of jij het toch voor elkaar krijgt.

Je formuleert heldere doelen
- een kolonie op Mars binnen 30 jaar
- het vervoer elektrificeren
- de maatschappij overlaten schakelen van fossiel naar zon

Om die doelen te bereiken richt je vervolgens een organisatie in, die je ruchtsigtlos optimaliseert, als ware het een machine .

Wat de management types niet begrijpen is dat Musk niet uit is op geld en status . . . hij gaat voor de technische uitdaging.
Inderdaad, Musk gaat voor de technische uitdaging. Daarin wil hij baanbrekend zijn. Daar wil hij alles voor doen (en laten). En hij kiest medewerkers om zich heen die warmlopen voor dezelfde uitdaging en er ook alles voor willen doen. Voor dit type medewerker is Elon Musk dus een ideale leidinggevende. Hij laat hen de ruimte om te experimenteren en steeds weer nieuwe invalshoeken te kiezen. Hij stelt hoge eisen en dat is precies waaraan deze medewerkers juist willen voldoen. Dat is volledig in overeenstemming met hun eigen 'belangen' en dat motiveert ze juist. Niet stap-voor-stap voorgeschoteld krijgen hoe ze hun taak moeten uitvoeren, maar een visie, een richting en een einddoel voor ogen en vervolgens veel vrijheid van handelen in hun taakaanpak.
Dit artikel 'bewijst' niet zozeer dat Elon Musk de ideale leidinggevende is -ja, voor dit type medewerker-, maar het toont het belang aan van een goede match tussen de organisatiedoelen, de core-business en de mensen die er werken. Er zijn voldoende gemeenschappelijke belangen en daarom werkt het.
Hans van der Loo
@Dijkhuis U beschrijft helder wat Musk heeft gedaan. Volgens jou zou iedere ingenieur dat doen. Hetgeen te bewijzen valt. Echter, Elon Musk is geen ingenieur en ik zie maar heel weinig (beter gezegd geen) ingenieurs die dezelfde prestaties leveren als deze Amerikaanse ondernemer, investeerder en wereldverbeteraar. De vraag wat hem uniek en succesvol maakt is niet beantwoord met de opsomming van een paar gebeurde feitelijkheden.

Rest nog uw dedain tegenover management types. Slaat dat op mij? Vertel ik in artikel ´magische theorietjes´. Ik wou dat ik dat kon...

Meer over Leiderschap