Verantwoordelijkheid laag leggen? Hmmm!

Columns

Een decennium gebundelde ervaring met de beweging naar zelforganisatie in de langdurige zorg heeft allerlei wetenswaardige en soms verrassende inzichten opgeleverd. In 12 columns stip ik er steeds één aan. Vandaag: Het verschil tussen de verantwoordelijkheid laag leggen en het herverdelen van eigenaarschap.

Goede zorg, goed werk en gezonde organisatie

Ruimte geven aan de professional, vertrouwen geven, mandateren, delegeren, verantwoordelijkheid laag in de organisatie leggen, coachend leidinggeven, het zijn allemaal woorden die opduiken in gesprekken over zelforganisatie in de langdurige zorg. Ze klinken ook goed, maar er zit een adder onder het gras. Het zijn allemaal verticale acties. ‘Wat is daar mis mee?’ zou je kunnen denken. Weinig. Het zit bomvol goede intenties. Intenties om doelen...

Jaap Peters
Pro-lid
Mijn vader zei ooit (jaren zeventig), ... je moet de kozijnen niet schilderen wanneer jij dat wil, maar wanneer het hout er om vraagt. Een vakman (hij bedoelde waarschijnlijk ook een vakvrouw) ziet wanneer het hout dat nodig heeft. Waarschijnlijk ook een vorm van eigenaarschap, lijkt me.

Meer over Zorg