Druk zijn is een alibi (om niet gelukkig te zijn..)

Columns

Het blijkt dat een goudvis een aandachtsspanne heeft van 9 seconden. En daarom is het ook niet zielig dat hij rondjes zwemt in een kom. De goudvis verslaat ons echter met ruim een seconde wanneer het draait om aandacht. Kennelijk zijn wij mensen niet in staat om gedurende 8 seconden onze aandacht ergens bij te houden.

We zijn allemaal lekker druk. Druk met oppervlakkige dingen. Druk met onze neus tegen de glazen kom aan het drukken om maar niets te missen. Wild heen en weer zwemmend. De snelheid van deze tijd (wat is dat eigenlijk?) heeft zijn uitwerking. Over de effecten van social media is zo langzamerhand al genoeg gezegd. Dus laten we daar eens mee ophouden. Want zolang je erover praat of klaagt verandert er niks. Gewoon accepteren dat facebook-vrienden belangrijker zijn dan echte vriendschappen en dat tablet-tijd boven echt contact gaat. Accepteer dat een goed gesprek met een dierbare altijd kan worden onderbroken door een oplichtend lampje en dat je kinderen altijd op de tweede plaats komen door die ene zin: “Wacht even, ik kom zo”. Zo leren ze tenslotte dat zij niet het middelpunt van deze wereld zijn. Het draait allemaal om jou, want jij bent druk en daardoor heel belangrijk.

Het vervelende van ‘druk zijn’ is dat het heel verslavend werkt. En het kenmerk van een verslaving is dat de kick op de korte termijn de boventoon voert en uiteindelijk desastreus is.

Druk zijn werkt als drugs. En we willen er meer van. Maar deze drang zal uiteindelijk leiden tot een leven zonder betekenis. Vroeg of laat zal je ontdekken dat de drukte je niet gelukkig maakt. Waarschijnlijk voel je het al. Misschien merk je al dat het lastig is om met aandacht naar je collega te luisteren en kwam je er onlangs achter dat je niet meer kunt genieten van een zonsondergang zonder er een foto van te maken. En mogelijk heb je al ontdekt dat je kinderen steeds minder met je delen.

Met druk zijn omzeilen we op een subtiele manier ons eigen geluk. Druk zijn is een alibi om niet gelukkig te hoeven zijn. Je hoeft niet aan de slag met hetgeen je ten diepste beweegt. Je hoeft niet aan de slag met je waarden en datgene wat jij echt belangrijk vindt. Je blijft de waan van de dag gebruiken als excuus. Je bent nu eenmaal verslaafd.

Stel je eens voor dat je keuzes zou maken? Dat je ervoor kiest om niet méér te doen maar juist minder. Dat je bewust kiest voor aandacht en meer diepgang. Dat je gaat voor impact en toegevoegde waarde. Wat zou er dan gebeuren? Wat zou er gebeuren als je niet perse meer “nee” zegt maar wat vaker bewust “ja”. Ja, tegen oprechte vriendschap, ja tegen de kwaliteit van je relatie en ja tegen simpelweg meer dingen doen waar je echt blij van wordt? Het zou zo maar eens kunnen zijn dat je meer bereikt en meer voldoening en rust ervaart.

Betekent dit dat je dan maar naar het strand moet om te wandelen en te ontspannen? Of dat je moet proberen een boek te lezen terwijl je hoofd er niet naar staat? In het geheel niet! Het heeft niks te maken met relaxen.

Ontspannen en gelukkig leven heeft te maken met de intensiteit en de aandacht waarmee je iets doet. Op een feestje bewust kiezen voor een goed gesprek in plaats van vluchtige kletspraatjes met jan en alleman. Je bewust eventjes langer dan 5 seconden verdiepen in de gemaakte tekening van je dochter. Of eventjes dat oogcontact met je gezelschap tijdens het diner.
We genieten meer van dingen als we er echt voor kiezen en dat kan natuurlijk ook werk zijn. Dat ene project wat je uitdaagt, het binnenhalen van een mooie order of het bouwen van een geweldig team. Zelfs van keihard werken kan je energie krijgen omdat het met aandacht en passie gebeurt.

Het afkicken van druk zijn wordt makkelijker als jij je richt op wat je daadwerkelijk belangrijk vindt.
Het zit niet in timemanagement maar in aandacht en bewustwording van jouw waarde.

Realiseer je dat je altijd een keuze hebt. Dat je nu een keuze hebt wanneer het gaat over later. Want later, heel veel later, zullen je dierbaren ooit bedolven worden onder icoontjes van droevige gezichtjes met traantjes. En zullen mensen vol bewondering ‘appen’ over jouw waterdichte alibi.
Of wil je dat ze praten over hoe jij je dromen hebt waargemaakt en wat jij voor hen hebt betekend?

Als dat zo is dan heb je nu wat te doen.
Maak een plan hoe jij de goudvis gaat verslaan en zwem in een zee van tijd.

Sierd Nutma is spreker en auteur op het gebied van Mentale Veerkracht.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gerard Bos
Kenmerkend voor de haast die we hebben: boven dit artikel lees ik dat ik het in drie minuten kan lezen.

Meer over Gedragsverandering