Werkdruk bestaat niet.

Columns

Hoe gaat het? Ja, druk! Zullen we binnenkort eens een afspraak maken om even rustig bij te praten? Ik heb nu namelijk geen tijd. 

We hebben het allemaal druk. Druk zijn is nog steeds een soort statussymbool. Je bent goed bezig als je dag en nacht bereikbaar bent voor je werk. Je bent goed bezig als je heel goed kunt multi-tasken terwijl je in de auto zit. En hoe hip is het om ’s ochtends vroeg met een gehaaste tred binnen te komen op je kantoor om vervolgens met een zucht te vermelden dat je er al een dag op hebt zitten? Fantastisch!

Ondernemers zijn ook mensen die het altijd druk hebben. Druk zijn betekent werk. Als je het als ondernemer niet druk hebt ga je namelijk failliet. En dan ben je geen ondernemer meer.

Een groot percentage van werkend Nederland geeft aan dat het werkdruk ervaart
De klanten zijn veeleisender geworden, systemen zijn complexer en verwachtingen komen steeds hoger te liggen. De concurrentie neemt toe, zowel binnen als buiten het bedrijf. We moeten dus blijven presteren.

Werkdruk is werk wat drukt. Bestaat dat? Laten we eens aannemen dat het niet bestaat. Dat er alleen druk bestaat die jij jezelf oplegt. Dat het woordje ‘moeten’ iets is wat jij jezelf vertelt. Dat het niet jouw directeur is die voor druk zorgt maar jouw ambities en je streven naar kwaliteit en perfectie. Dat het niet je collega is die voor een vervelende sfeer zorgt maar jouw gebrek aan lef om zaken tijdig bespreekbaar te maken. Dat het niet de werkplek is die voor onrust zorgt maar jouw gebrekkige vermogen om je niet langer dan 3 minuten te kunnen concentreren. Dat je de grote stapel werk niet aan je afdeling te danken hebt maar aan het feit dat je geen nee durft te zeggen. Lukt het om mee te gaan in deze gedachten?

Stoppen met wijzen naar anderen
Als je de zogenaamde werkdruk weg wilt nemen moet je stoppen met het wijzen naar anderen. De wereld om je heen gaat zich namelijk niet aan jou aanpassen. Jij hebt echter wel een keuze over de wijze waarop je zelf omgaat met de ‘hectiek’ van elke dag. Op internet en in allerlei zelfhulpboeken vind je tips die het werk wat minder belastend kunnen maken. Een goede planning maken, een opgeruimde werkplek, vaker ‘nee’ zeggen, vergadercultuur aanpassen, social media discipline, etc.

Waar het om gaat is jouw mindset
Het enige waar je invloed op hebt is hoe jij naar de dingen kijkt. In trainingen laat ik mensen wel eens het woordje ‘moeten’ vervangen door ‘ik kies ervoor’. In het gesprek wat volgt krijg je dan zinnen als: Ik kies ervoor om mijn kinderen naar school te brengen. Ik kies voor een iets te hoge hypotheek. Ik kies ervoor om thuis te werken. Ik kies ervoor om 100x per dag op mijn telefoon te kijken. Ik kies voor een baan waar ik geen energie van krijg. Ik kies ervoor om mijn stem niet te laten horen. Ik kies voor een zwaar project.
Maar ook: Ik kies voor mijn ontspanning. Ik kies ervoor om mijn kinderen te zien opgroeien. Ik kies ervoor om dingen te doen waar ik energie van krijg. Ik kies ervoor om deze baan te nemen. Ik kies ervoor om het beste uit mezelf te halen.
Soms zijn er zaken waarbij er geen keuze lijkt te zijn. Prima. De dialoog is gestart.

Veerkrachtige mensen nemen hun verantwoordelijkheid
Weet waar je energie zit en wanneer er ergens energie lekt. Hoe verklaar je dat een uitgebluste medewerker, die overdag maar matig presteert, zich elke avond met plezier op vrijwillige basis inzet voor de plaatselijke korfbalclub? Het heeft met energie te maken. Met dingen doen waar je blij en gelukkig van wordt.
Wanneer je gekozen hebt voor een managementfunctie die het uiterste van je mentale vermogen vraagt, zorg er dan voor dat er dingen tegenover staan die energie opleveren. Lees dat boek, maak tijd voor je relatie en wees ‘zen’ in de zandbak met je kinderen of in de kroeg met je vrienden of vriendinnen. Het zorgt voor balans en veerkracht. Wees je bewust van je keuzes en neem je verantwoordelijkheid.

Werkdruk is een hippe term. En iets wat hip is raakt vroeg of laat uit de mode. Welkom in de nieuwe werkelijkheid. Een nieuwe werkelijkheid die je vraagt om keuzes te maken. Een werkelijkheid die vraagt om nieuw gedrag.

Durf te kiezen. Het zal je voldoening en energie opleveren.
Werkdruk bestaat niet.

Sierd Nutma

Noot Redactie: Meer over Werkdruk.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Inge Mink
Briljant artikel. Heerlijk om weer scherp voor de geest te hebben dat het allemaal draait om de keuze voor eigen regie. Werkdruk is een keuze, ik ben het er roerend mee eens. Bedankt voor deze bijdrage Sierd!
Daniëlle Boevink
Mooi artikel! Het gaat ook over durven kiezen; leven is het meervoud van lef!
Hendrik
Werkdruk kan wel degelijk opgelegd worden. In een zeer competitieve omgeving waar als je iets minder presteert je baan riskeert kan toch redelijk als stress factor gezien worden. Uiteraard is dit in veel gevallen niet zo en wordt werkdruk ervaren door het niet juist handelen van de werknemer zelf, maar om nu te zeggen dat het niet bestaat geloof ik ook niet helemaal.
Mark Ernst
Goed artikel Sierd. En mooi geschreven. Bedankt voor het delen.
janice geurs
Pracht van een artikel.....
Allemaal zaken die ik ook benoem in mijn trainingen, en het moeten hardop vervangen is een briljant idee wat ik graag ga gebruiken als dat mag.
Gerard Breuker
Lid sinds 2019
Het is minimaal verontrustend hoe gemakkelijk op basis van opeenvolgende aannames en voorbeelden het ervaren van werkdruk tot een probleem van het individu wordt gemaakt. Eigen schuld, dike bult.
Wie voor het tiende jaar op rij een substantiële verhoging van de productiviteit moet zien te realiseren met dezelfde of opnieuw 10% minder mensen en middelen zal zich waarschijnlijk slecht herkennen in de geschetste keuzevrijheden. Zeker bij weinig rooskleurige vooruitzichten op de arbeidsmarkt.
Het vergroten van de veerkracht is een mooi streven en kan zeker nuttig zijn maar ook met een een goede planning, een opgeruimde werkplek etc. zijn het aanpassings- en inspanningsvermogen van het individu niet grenzeloos. Ongeacht het bestaan van werkdruk is het ervaren van werkdruk een probleem van de gehele organisatie en niet slechts van het individu.
Jolanda vd Berg
Heel mooi artikel!
Persoonlijk zit de stroom waar we met zijn allen inzitten, daar waar de energie zit nog al op mijn irritatie. Er is ook nog iets nodig zoals een gezonde discipline en focus.
Jabal Deus
Hoe komt het dat ik zo weinig meetbare resultaten zie? Druk druk druk. Waarmee dan wel?

Kantoorpolitiek? Angst voor ontslag, uitholling? Overal bij willen zijn, ook al heb je niets te melden?
Hans Warmenhoven
Mooi inkijkje Sierd om te zien wat er kan zijn.
Het leven draait om keuzes van eenvoudige tot complexere. Aan allen kleven consequenties, leuke en minder fraaie gevolgen. En daar wringt mogelijk ook de schoen. Uiteindelijk willen een leven dat ons aanstaat en dat is niet voor iedereen zo simpel te bereiken. We zijn verschillend in talenten en behoeften. Materieel bezit is niet synoniem met geluk. Met veel geld kun je comfortabel ongelukkig zijn. Zolang er geen mate van (bijna) volkomen werkgelegenheid is en daardoor werkgevers de (in zijn algemeenheid) werknemers voor het uitkiezen hebben, is er de druk om behoud van inkomen en stap voor stap verbetering van de eigen positie. Hoewel een Neen op z'n plaats is wordt dit lang niet altijd geaccepteerd, ook niet onder collega's. Dus ja! en druk zijn, is een uiting van geslaagd zijn. Uiterlijke schijn is sterker, we associeren ons graag met suc6 en minder met de andere kant van de medaille. Neemt niet weg dat relativeren absoluut op z'n plaats is. Daar aandacht aan besteden siert je.
Cilia De Jong
Lid sinds 2019
Een mooi artikel met een actueel prikkelend vraagstuk.
Werkdruk bestaat en bestaat niet. Beide kunnen waar zijn in de beleving van mensen Dat ligt er met net aan hoe je er over denkt, naar kijkt en ervaart. De positief ingestelde medewerker waarbij het glas half vol is, ziet kansen, neemt regie en ervaart keuzes. De ander met een minder ‘gevuld glas’ voelt ‘druk‘ van boven, ziet risico’s is afhankelijker en ervaart minder speelruimte.
Interessanter is hoe mensen op hun pad tot deze zienswijze zijn gekomen. Wie was hun voorbeeld? Hebben ze leren ’kijken’, anders ‘denken’ en ‘ervaren’? Wie leerde hen dat, op hun pad van ontwikkeling? Hoeveel ruimte was er om met verschillende ‘zienswijzen’ te experimenteren? En wat past bij je? Hoe heb je leren ‘durven’?
Cilia De Jong
Lid sinds 2019
Een mooi artikel met een actueel prikkelend vraagstuk.
Werkdruk bestaat en bestaat niet. Beide kunnen waar zijn in de beleving van mensen Dat ligt er met net aan hoe je er over denkt, naar kijkt en ervaart. De positief ingestelde medewerker waarbij het glas half vol is, ziet kansen, neemt regie en ervaart keuzes. De ander met een minder ‘gevuld glas’ voelt ‘druk‘ van boven, ziet risico’s is afhankelijker en ervaart minder speelruimte.
Interessanter is hoe mensen op hun pad tot deze zienswijze zijn gekomen. Wie was hun voorbeeld? Hebben ze leren ’kijken’, anders ‘denken’ en ‘ervaren’? Wie leerde hen dat, op hun pad van ontwikkeling? Hoeveel ruimte was er om met verschillende ‘zienswijzen’ te experimenteren? En wat past bij je? Hoe heb je leren ‘durven’?
Otto
Tja, deels mee eens, deels niet.

Je hebt niet altijd te kiezen. Het is vaak slikken en het werk erbij nemen, maar wel open een eerlijk aangeven dat het ten koste gaat van project x,y en z, planning, concentratie, motivatie etc. Zeg je nee, dan komt die klant niet binnen en is de toekomst van het bedrijf weer een stuk onzekerder.

Als je ervoor kiest om 'nee' te zeggen op cruciale momenten, is de kans groot dat je 'werkweigering' of een slechte beoordeling aan je broek krijgt.
Edgard Soetemans
Werkdruk bestaat niet.
werkijver bestaat niet, werklust bestaat niet, IQ bestaat niet, EQ bestaat niet, zelfs bitcoins bestaan niet, het zijn slechts door mensen toegekende definities voor dingen die vaak niet materieel te vangen zijn.
Ik weet niet of God, Allah, Zeus of Thor bestaan en als er goede en minder goede mensen bestaan dan zijn het vooral de beste mensen die werkdruk ervaren want zij willen altijd hun best doen. Toevallig heb ik tijdens mijn loopbaan nogal veel werkdruk ervaren, maar ja... toeval bestaat niet!

Gelieve voor deze niet bestaande wijsheid drie gram liefde en een liter hoop te deponeren in het fonds van relativeren.
Sierd Nutma
Auteur
Gezien de vele reacties, via diverse media, die ik nog steeds ontvang n.a.v. deze column, is het duidelijk dat werkdruk een thema is wat vele mensen raakt. Inspirerende, mooie en soms ook ontroerende, confronterende reacties. Een column wordt geschreven om mensen te prikkelen en aan te zetten tot nadenken. Om dat te bereiken worden de nuances veelal weggelaten. Velen van u begrijpen dat. Mijn bijdrage is erop gericht om werkdruk serieus op de agenda te krijgen bij organisaties. Aandacht voor de 'human factor' is onontbeerlijk. Uiteindelijk zal altijd de mens zelf het verschil maken. Juist in deze tijd.

Meer over Work-Life Balance