Cultuuromslag betekent Collectief ontslag

Cases · Columns

Cultuuromslag. Mooie daadkrachtige spierenballentaal voor de politieke bühne en dat je laat zien dat het je menens is. Maar het is van de zotten als je denkt dat je cultuur als een soort bladzijde in een boek kunt omslaan. De term cultuuromslag suggereert eigenlijk dat de huidige cultuur failliet is en dat die ‘omgeslagen’ moet worden. Met andere woorden: de huidige cultuur wordt ‘ontslagen’. Maar culturen kun je niet omslaan, omdat cultuur gaat over collectief gedrag. En dit gedrag is inherent verbonden aan de identiteit van het werk en alle duizenden mensen die daar dag in dag uit werken. Dus als je werkelijk een cultuuromslag wilt dan betekent dit eigenlijk een collectief ontslag. 

Aanleiding is het bericht van afgelopen week op Nos.nl over staatssecretaris Snel die een cultuuromslag wi...

Ton Muller
Lid sinds 2019
Beste Simon,
Hoe weet je dat nu, 'Dat [bij de Belastingdienst] mensen geen fouten willen maken', Dat ze 'onberispelijk' willen zijn. Heb je er gewerkt? Heb je gesproken met mensen die er gewerkt hebben? En als dat zo is, hebben die mensen vrijuit kunnen praten? (denk aan NDAs en zo)

Als ex-werknemer (programmeur), maar wel kort en tien jaar terug, sta ik altijd weer verbaasd over wat er allemaal over de Belastingdienst in de media en door de politiek gezegd wordt.

Heb jezelf wel eens geprogrammeerd? Ken je mensen die programmeren? Heb je wel eens in een software ontwikkelaars cultuur gezeten? Met dit soort vage, nietszeggende algemeenheden schiet niemand iets op.

Meer over Organisatiecultuur