Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Waarom angst voor beoordelingen? Dat kan naar mijn mening alleen maar ontstaan als er vooraf niet aan diverse voorwaarden is voldaan. Een van die voorwaarden is dat de medewerker bij aantreden op de functie een correct opgestelde functiebeschrijving heeft gekregen. Dat is immers de leidraad en het sturingsmechanisme waar managers gebruik van zouden moeten maken. Het is wellicht de belangrijkste voorwaarden, want een functiebeschrijving dient ook ter vaststelling van de compensatie en als grondslag voor de beoordeling.

Daarnaast is het krijgen van een slechte beoordeling aanvechtbaar wanneer er gedurende het jaar weinig tot geen functioneringsgesprekken hebben plaatsgevonden. Dus de vraag van de leidinggevende van hoe vindt je het zelf gaan, is volslagen onzinnig. Het is immers aan de leiding(gevende) om op tijd aan te geven dat er zaken mis gaan en zelfs wat er precies mis gaat. Je kunt geen jaar wachten en vervolgens maar hopen dat een slechte beoordeling tot een leermoment leidt bij je medewerker.

Overigens is een functiebeschrijving geen gedetailleerde lijst van allerlei werkzaamheden die de medewerker moet doen. Een goede functiebeschrijving geeft op hoofdlijnen aan wat de toegevoegde waarde is van de functie in relatie tot een proces. De P&O afdeling selecteert vervolgens een persoon die, qua kennis, inzicht en vaardigheid, geschikt is om de functie te vervullen. Welke werkzaamheden er dan moeten gebeuren zal in de praktijk blijken. Wanneer een persoon op ene bepaalde functie niet voldoet, dan kan het ook zijn dat de persoon in kwestie niet geselecteerd had mogen worden.

Dus angst voor beoordelingen? Nee hoor, niet nodig.

x
x