5 Tips om een geweldige organisatie te worden

Columns

We leven snel. Alles gaat snel, alles verandert snel, alles moet snel. Als je iets snel wilt realiseren, moet de aanpak wel eenvoudig zijn. Twitter berichten zijn al lekker kort. Al het andere moet ook lekker kort. Een column mag niet te veel woorden hebben, want dan wordt het, ongeacht de kwaliteit, niet gelezen. Een column of artikel moet ook bij voorkeur eindigen met 5 tips, tips die je helpen om de problemen snel op te lossen.

Een klein probleem bij deze snelheid en eenvoud is, dat de problemen niet allemaal even eenvoudig zijn. Dat problemen veroorzaakt worden door een ingewikkelde mix van interne en externe factoren. Dat problemen in organisaties ook nog eens te maken hebben met het feit dat er mensen werken. Individuen, met al hun eigenaardigheden, wensen, opvattingen, drijfveren, kwaliteiten en tekortkomingen. Dat interactie tussen twee mensen al knap ingewikkeld kan zijn, laat staan hoe dat in grotere groepen zit.

Ik schrijf columns, dus ik moet misschien ook wel meedoen aan deze eenvoudsgedachte, dus hierbij 5 tips om een geweldige organisatie te worden:
1. Geef iedereen een smartphone en een laptop
2. Laat iedereen zijn eigen werktijden en plaats van werk bepalen
3. Stop met controleren, stap over op vertrouwen
4. Houd geen oogtoezicht, maar stuur op basis van output
5. Richt je kantoor in met flexplekken

En dan nog extra, maar dat is dus al vreselijk fout, want dat zijn veel te veel tips voor één column, maar gelukkig je hoeft niet beide categorieën op te volgen (of toch wel?), ook nog 5 tips om meer kans op succes te hebben:
1. Misbruik van geboden ruimte en vrijheid is van alle tijden, dus houdt daar rekening mee. Vertrouwen zonder controle kan helemaal niet, dus doe ook iets met controle
2. Zorg voor een heldere, inspirerende visie, werk die uit naar je organisatie en in alles wat je doet.
3. Targets zijn nu al heel vaak vreselijk vergezocht, ga werken naar een teamprestatie en besteedt echte aandacht aan het werk van je medewerkers
4. Kennisoverdracht tussen naaste collega’s werkt heel goed, tussen minder bij elkaar betrokken collega’s gaat dat echt niet vanzelf, dus de neiging tot ‘ont-flexen’ zit er sterk in en is misschien ook helemaal niet verkeerd
5. De opvattingen, houding en gedrag van medewerkers zijn vaak veel bepalender voor de resultaten die je boekt dan de structuren, regels, metingen en rekensommetjes: ga dus veel meer aandacht aan die aspecten van je medewerkers besteden. Ga op zoek naar hun intrinsieke motivatie en ga die gebruiken voor je organisatie.

Natuurlijk zit er wel wat in alle tien tips, en zijn er nog wel veel meer tips te bedenken. Voor iedere organisatie geldt een andere set van tips. Voor iedere organisatie geldt ook een andere manier van implementeren van de wijzigingen. Want iedere organisatie staat op zich, met eigen karakteristieken, met eigen eigenaardigheden. Maatwerk is dus de enige weg naar verbetering van je organisatie en slimmer werken. Helaas is dat meestal niet lekker snel of gemakkelijk.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Slimmer werken