Zingeving als medicijn tegen team-stress

Columns

De meeste teams ondervinden stress. We rennen hard rond en het houdt eigenlijk nooit op. Stress ontstaat als de eisen die aan je worden gesteld hoger zijn dan je kunt waarmaken. We hebben slechts beperkte tijd, maar de eisen die aan ons worden gesteld zijn onbegrensd. Daardoor vermindert de samenwerking in het team, leidend tot nog meer stress. Een burnout ligt op de loer.

Maar dat is niet nodig!

Stress is een mentaal probleem. En het is een denkpatroon, dat veel teams met elkaar in stand houden. We geven stresshormonen af als we geloven dat we aan de eisen van de buitenwereld moeten voldoen om iets te betekenen. En dan merken dat onze tijd of kracht tekort schiet. Toch blijven we rennen om het te realiseren. Dit patroon houden veel teams met elkaar in stand.

Twee mogelijkheden om het stresspatroon te doorbreken:
1. De eisen van de buitenwereld op een lager niveau brengen (wie is dat gelukt?)
2. Zelf bepalen wat de bijdrage van je team is, wat het kan en wil (en niet de buitenwereld)

Dat betekent dat het team moet weten waar zij voor staat. Waar levert zij toegevoegde waarde aan het bedrijf, de klanten en de teamleden? Gaat het om nieuwe strategische ideeën, klantenbinding, of is het de kritische noot? Dit levert bevrediging op en is daardoor een belangrijke stap om het stress-patroon te doorbreken. Hieronder zie je hoe je 'de betekenis' van je team kunt vinden.

Verminder team-stress in 4 stappen

1. Vraag je teamleden: wat maakt je team onmisbaar? Vraag je teamleden als voorbereiding op de volgende team-meeting om op te schrijven waarvoor het team echt niet gemist kan worden. Laat iedereen om de beurt een punt kort uitleggen en schrijf het dan op een lijst. (Trouwens ook interessant om te zien waar iedereen mee komt!)

2. Kies gezamenlijk de belangrijkste drie kwaliteiten. Cluster de bij elkaar horende onderwerpen. En laat het team kiezen welke drie kwaliteiten het allerbelangrijkste zijn.

3. Plan concrete acties! Brainstorm hoe je hier met elkaar meer tijd aan kunt besteden.
Wees concreet wat iedereen kan bijdragen, wanneer en hoe! Alleen op deze manier gebeurt er werkelijk iets en maak je een nieuw patroon.

4. Houd de kwaliteiten levend! Stimuleer elkaar de kwaliteiten in te zetten. Plan meetings waarin de voortgang van de acties wordt besproken. En zorg ervoor dat het een belangrijk onderwerp blijft tijdens meetings en in de dagelijkse praktijk. Zo kan er voor het oude automatisme iets nieuws in de plaats komen.

Veel rust en energie gewenst door Karin van Zuylen, Senz, www.senz.biz

Meer tips, ideeën en interventies voor teamontwikkeling.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Frans Bouman
Hallo Karin,
leuk arikel en goede oefening in een team.
groet
Frans
Karin van Zuilen
Auteur
Hoi Frans,

Dank voor je reactie. We hebben er zeer goede ervaringen mee. De focus en energie in het team nemen enorm toe! N.a.v. het artikel gaan er nu meer teams mee aan de slag. Hoor graag de reacties.

Overigens biedt Senz een 2-daagse workshop aan om dit effect te bereiken: http://www.senz.biz/teamworkshop-focus-energie/nl/

Groet, Karin
Jos Steynebrugh
Karin,
Als je nou tòch bezig bent met patronen te doorbreken, laat het team dan óók verzinnen en opschrijven hoe de bijdragen van het team elders in de gelederen geparkeerd zou kunnen worden en het team daardoor 100% overbodig zou kunnen zijn. Levert vaak zéér interessante doorkijkjes in het grote managementbos. Doe dat vooral vóór de grote baas het verzint.

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant
Karin van Zuilen
Auteur
Hallo Jos,

Leuk dat je reageert. Ik was op vakantie, dus nog even een verlate reactie op jouw bijdrage.

Vind ik goed als innovatie, en in het groot gezien. Minder goed tegen de team-stress! Angst speelt vaak een grote rol op de werkvloer.

Ik zou dan eerder vragen stellen als:
wat mag er echt niet gebeuren? Hoe zou het leven van jou/het team/de organisatie er dan uitzien?
Dat levert in de praktijk meer op, is mijn ervaring.

Groet, Karin

Meer over Team ontwikkeling