Wat zelfsturende teams kunnen leren van parende slakken!

Columns

Hoe kun je organisaties in verandering laten profiteren van de veranderstrategieën uit de natuur? Neem nou slakken. Hermafrodieten zijn het. Omdat slakken zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben, kunnen ze zich op twee manieren voortplanten. Ze kunnen zichzelf bevruchten en door anderen bevrucht worden. De eerste variant is bijna klonen en resulteert in een minimale variatie in het nageslacht. De tweede variant zorgt juist voor maximale variatie in het nageslacht.

Maar wanneer kiezen ze welke strategie. Een onderzoeker zocht het uit met een bepaalde soort slak. Als de omgeving zo ideaal is dat er geen gevaar voor hun voortbestaan dreigt, paarden deze slakken alleen met zichzelf. Ze waren perfect aangepast aan de omgeving en iedere variatie in de volgende generatie doet daa...

Karin Geschiere
Mooi voorbeeld. Biodiversiteit in organisaties is nodig als de omgeving verandert. Chaos helpt transformeren. Maar orde is efficiënter. Dus schep de juiste voorwaarden in je organisatie om die twee in balans te houden.

Meer over Team ontwikkeling