Zaken doen in Turkije

Columns

Al enige tijd bekruipt ons het gevoel dat ondernemend Nederland en dan met name het MKB deel daarvan enige mate van koudwatervrees vertoond ten aanzien van zaken doen met en in Turkije. Terwijl aansprekende bedrijven als Akzo Nobel, Stork dochter Fokker Elmo, banken Ing en Rabo en ook de ondernemende Wageningse Universiteit de innige samenwerking in Turkije zoeken. Waarom laat het MKB zich zo weinig zien in de deze interessante afzetmarkt.

Eerst maar eens kijken wat de economische high-lights zijn in het grote delen van dit land. Over de grenspolitieke issues en de rol van Turkije daarin hoeven we het hier niet te hebben, daar is dagelijks al voldoende aandacht voor in de media.

Volgens het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stevent Turkije af op een crisis binnen de watervoorziening. Dankzij de bevolkingsgroei en de sterk groeiende economie neemt de behoefte aan goed drinkwater enorm toe. De Turkse regering investeert miljarden in de waterzuivering. De watervoorziening blijft een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren. De Turkse overheid zal voor 45 miljard euro investeren in de sector life sciences & health. Dit is dan wel bestemt om de eigen exportkansen een impuls te geven. Op 27 oktober is er bij de Rotterdamse Kamer van Koophandel een presentatie over deze kansrijke ontwikkeling. De weg naar Turkse gezondheidsklinieken (voor onder andere oogheelkunde) hebben velen al gevonden.

In Istanbul is men onlangs begonnen met de bouw van wat volgens premier Erdogan een van de grootste vliegvelden van de wereld gaat worden met 150 miljoen passagiers. Schiphol ontvangt in 2013 ruim 52 miljoen passagiers. Daarnaast liggen er volgens het onderzoek Investing in Turkey's Medical Technologies Market, 2013 kansen in de cleantech- en scheepsbouw. Dat de agrarisch sector volop in beweging is, is wel gebleken tijdens enkele Nederlandse handelsmissies. Ook investeert de Turkse overheid stevig in bijvoorbeeld het GAP project in de landelijke gebieden van zuidoost Turkije.

De volgens Goldman Sachs in 2050 9e economie van de wereld lijkt dus een aantrekkelijk afzetgebied te zijn. Ook de Wereldbank noemt Turkije een aantrekkelijke opkomende markten van dit moment.

Maar waarom gebeurt er vanuit middelgrote ondernemingen in Nederland zo weinig? Volgens Fatih Kenger een Hollandse ondernemer en matchmaker met Turks bloed, zijn er diverse redenen. Zo merkt hij dat er wel degelijk culturele verschillen zijn. Maar juist in Turkije geldt “afspraak is afspraak” en zeker ook dat men graag zaken doet met mensen die men ook daadwerkelijk heeft ontmoet. Uiteraard zijn er op 3000 km afstand (Amsterdam Ankara) altijd onzekere factoren te noemen maar daar staat wat tegenover.

 Factoren die het zaken doen bevorderen
1. Op lokale beurzen in Turkije kun je in en korte tijd veel lokale ondernemers ontmoeten, als je voldoende tijd inplant, kun je later op de dag ook een de verdere persoonlijke verdieping en verbinding vinden. Kijk eens op http://www.fuartakip.com. Voor de vele beurzen in diverse steden.
2. De medewerkers van de ambassade en de lokale overheden is er veel aangelegen om de onbekendheid met de verschillende handelsculturen te overwinnen. Zij zijn zeer bereid om te helpen en delegaties te faciliteren.
3. Turkije is wel 4 uur vliegen maar daarmee ook een van de snelst groeiende economieën in onze regio. Daarnaast is het land een voorportaal richting het Midden-Oosten!
4. Turkse consumenten zijn erg geïnteresseerd in luxe kwaliteitsproducten uit o.a. Nederland.
5. Mede dankzij de vestiging van enkele Nederlandse banken in Turkije is het vrij eenvoudig om zekerheid te krijgen over betaling voor geleverde goederen en diensten. Een letter of credit biedt dan uitkomst.

Hans Wennekes

Noot: Meer informatie over Internationaal zaken doen

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Fatih Kenger
Mooi geschreven Hans!
ı. ercan
Ik woon in Amsterdam. Ik kom uit İzmir. Ik wil graag meer informatie over mogelijkheden in Turkije.
Met vriendelijke groeten,
İsmail Ercan

Meer over Ondernemerschap