Channels

Enerzijds kost een burn-out gemiddeld € 60.000. Met twee burn-outgevallen moet een organisatie met een winstmarge van 10% ruim een € 1 miljoen extra omzet maken om dat terug te verdienen. Anderzijds levert werkgeluk 66% minder ziekteverzuim, 80% minder burn-out en 37% meer sales op (De Bondt, 2016). En zijn mensen die vanuit hun kracht werken zes keer meer betrokken dan gemiddeld.

Kortom, wendbaarheid ter bevordering van werkgeluk en voorkoming van burn-out is geen thema voor een theekransje, maar is een businesscase en een belangrijk boardroom topic.
We ontwikkelden daartoe de Diamantwijzer. Deze tool geeft handvatten om te werken aan duurzame inzetbaarheid en om te coachen naar vitaliteit en werkgeluk .

De zes diamant-facetten:

  • Context Welke factoren in de omstandigheden zijn bepalend?
  • Conditie – Welke rol speelt fysieke fitheid?
  • Complexie – Hoe spelen persoonlijkheidskenmerken een rol?
  • Convictie – Wat is de rol van de mentale kracht en overtuigingen?
  • Competentie – Welke rol spelen vaardigheden?
  • Connectie – Hoe spelen verbinding en zingeving een rol? 

Casus Avicii

Met dit aangrijpende voorbeeld illustreren we met de zes C-facetten de tragedie van superster Tim Bergling, alias DJ Avicii.

Avicii is een jonge, Scandinavische dance-producent die doorbreekt met megahits als Bromance en Levels en is een van ’s werelds meest begeerde DJ’s. Maar de schaduwkanten van de muziekscene zijn minstens even memorabel.

Avicii heeft te maken met een krankzinnige werkdruk door een absurd tourschema, hebzuchtige managers met dollartekens in hun ogen en een maalstroom aan feesten, drank en drugs (Context).

Hits zijn leuk en aardig, maar de pecunia moeten als dance-artiest verdiend worden met DJ-optredens met vergoedingen van soms zes cijfers per optreden. Avicii’s managers geven niets om zijn gezondheid of welbevinden, maar denken enkel aan de exorbitante fees die zij ontvangen.

Ze kiezen ogenschijnlijk voor de financiële uitmelkstrategie en dit blijkt voor Avicii veel pijn en ellende te veroorzaken (Conditie en Connectie). Een werkweek met zes optredens is eerder regel dan uitzondering. Donderdag in Texas, zaterdag in Hong Kong en zondag op Ibiza. Uiteindelijk draait Avicii ruim 800 shows in het laatste decennium. Bedenk hoe zijn weekschema was.

In de documentaire Avicii: “True Stories” zijn we getuige hoe zijn levensstijl hem opbreekt. Zo blijkt de DJ, introvert als hij is, voor een optreden bloednerveus en dempt hij zijn zenuwen met steeds meer alcohol. Langzaam maar zeker loopt het uit de hand (Complexie: zijn introverte karakter past niet bij het uitbundige leven van een super-DJ).

Ook heeft Avicii stress- en paniekaanvallen. Het duurt niet lang voordat hij ziek wordt. Tot twee keer toe wordt hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar worden galblaas en blinde darm verwijderd.

Toch gaat hij door, want the show must go on. De optredens waren immers een half jaar eerder geboekt (Convictie). Om zich staande te houden, gebruikt Avicii pijnstillers en kijkt als een berg op tegen elke volgende show. Hij verandert in een schim van wie hij was.

Dit verhaal gaat ons aan het hart. Niets dan diepe bewondering voor deze hedendaagse Mozart (Competentie) en tegelijkertijd hebben we ongeloof en medelijden met hem.

Dan komt er goed nieuws. In 2016 volgt Avicii zijn hart. Hij komt voor zichzelf op, tegen de hebzucht van zijn managers in. Hij stopt met drinken, gaat gezond eten en sporten en stopt in dat jaar helemaal met live optredens. Zo eindigt de documentaire met een idyllisch plaatje. Avicii met een gitaar aan het water op Ibiza. “Het maken van muziek is wat me gelukkig maakt”, post hij op social media. Hij is dan bezig met zijn nieuwe album en het leven lijkt hem weer toe te lachen. Hij lijkt in balans, hij straalt en lacht in een sereen en gelukkige droomomgeving.

Twee jaar later slaat het noodlot toe. In 2018 wordt hij dood aangetroffen in een hotel in Omar, waar hij zich vermoedelijk van het leven heeft beroofd. De getalenteerde Avicii werd slechts 28 jaar.

Concluderend

Wat leert deze aangrijpende casus ons over wendbaarheid? Het laat ons zien wat er gebeurt als je op één of meerdere C-facetten niet goed staat afgesteld en wat voor gevolgen dat kan hebben. “Als je niet naar je lichaam luistert, luistert je lichaam niet meer naar jou”.

Wendbaarheid: geen nice-to-do, maar een absolute need-to-do voor het individu en de organisatie!

Erik Steijger, auteur van Wendbaar werken – Coachen naar vitaliteit en werkgeluk.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x