Wat weet een chatbot van het Rijnlands werken?

Columns

De ene persoon vindt, de in november 2022 gelanceerde chatbot, ChatGPT[i] een regelrechte sensatie. De ander vindt het voor korte tijd een leuk speeltje maar al snel saai. Volgens het nieuws was ChatGPT vandaag (6-1-2023) al 29 miljard dollar waard en bezorgt de chatbot Google slapeloze nachten. 

En …, ik ben flink onder de indruk. Je kunt normale gesprekken met de robot voeren. Ongelooflijk veel beter dan met de chatbots zoals we die kennen van de meeste websites waar ze als verlengstuk van een helpdesk dienen. Een dialoog gaat op een heel natuurlijke wijze en lijkt heel persoonlijk. Zo heb ik ChatGPT twee simpele vragen gesteld over het Rijnlands denken en werken.

Het Rijnlands denken en werken is een filosofie die stelt dat een organisatie het beste kan functioneren als i...

Jos Bokma
Lid sinds 2022
Site is moeilijk bereikbaar maar when you are in... De vraagstelling omtrent risicomanagement, verschil tussen een gevaar en een risico werd prima uitgelegd echter is miste het feit dat een risico ook positieve zaken in zich heeft, kansen dus. Na die vraag te stellen werd ook hier een juist antwoord op gegeven. Om de juiste antwoorden te krijgen moet je wel wat dieper doorvragen.
Leon Dohmen
Auteur
Bedankt voor je reactie, Jos.

Zeker, je moet doorvragen.
Maar dat is volgens mij zoals ook een gesprek tussen mensen gaat. Wil je veel te weten komen van de ander, dan moet je (veel) vragen stellen.

Interessant is ook dat wanneer je de juistheid van een antwoord op een gestelde vraag niet kunt beoordelen of je dan het antwoord van ChatGPT ook vertrouwd of geloofd.

Nog een stap verder is dan of je het antwoord van ChatGPT op een vraag meer geloofd dan het antwoord van een mens op dezelfde vraag....

ChatGPT houdt de gemoederen inmiddels aardig bezig :-)
Jaap Peters
Pro-lid
Ik voorzie weer een hele serieuze industrie om een Chatbot de wenselijke antwoorden te laten geven. Of ben ik te somber?
Jaap Peters
Pro-lid
Ik voorzie weer een hele serieuze industrie om een Chatbot de wenselijke antwoorden te laten geven. Of ben ik te somber?
Leon Dohmen
Auteur
Hoi Jaap.

Verwachtingen zijn inderdaad dat dit soort technologieën tot ingrijpende veranderingen leidt. Je kunt het ding bijvoorbeeld als coach positioneren of als expert op tal van gebieden. Er wordt zelfs gesproken over een herdefinitie van de relatie tussen mens en machine.

Waarom zie je deze ontikkeling somber in?
Leon Dohmen
Auteur
Hoi Jaap.

Verwachtingen zijn inderdaad dat dit soort technologieën tot ingrijpende veranderingen leidt. Je kunt het ding bijvoorbeeld als coach positioneren of als expert op tal van gebieden. De antwoorden die je krijgt lijken zeker niet wenselijk. Er wordt zelfs gesproken over een herdefinitie van de relatie tussen mens en machine.

Waarom zie je deze ontikkeling somber in?
Jaap Peters
Pro-lid
Hoi Leon, ...het blijven in mijn beleving gesprekken tussen mensen, ... zo'n ChatGPT krijgt zijn 'wijsheid' immers niet van God. Die ChatGPT moet toch worden gevuld met verhalen/kennis om zijn antwoorden te kunnen generen? En iemand bepaalt toch 'de zeef' wat de ChatGPT wel of niet meeneemt in zijn antwoord? Kortom wie schrijft de software voor de ChatGPT en is dat transparant?
Leon Dohmen
Auteur
Hoi Jaap,

Als je ChatGPT om raad vraagt krijg je de volgende adviezen van ChatGPT er (soms) bij:

Antwoord 1
"Echter, het is wel belangrijk om te realiseren dat de informatie die een chatbot geeft, alleen zo goed is als de informatie die in zijn systeem is opgeslagen. Dus als de informatie die de chatbot gebruikt niet actueel of niet betrouwbaar is, kan het antwoord onjuist zijn. Daarom is het altijd verstandig om de antwoorden van een chatbot te verifiëren of te controleren met meerdere bronnen."

Antwoord 2
"It's worth noting however that a chatbot can't replace human's ability to understand context, emotions, and subjective matters. It's important to use human judgment when evaluating the chatbot's answers."

Het is dan aan degene die ChatGPT raadpleegt om dit wijze advies op te volgen .....

Meer over Digitale transformatie