Voorlopig nog geen financiële stabiliteit

Actueel

De economische dip komt hard aan in de meeste sectoren die onze economie rijk is. Vooral de detailhandel, de horeca en de bouw hebben last van de conjuncturele tegenwind.

De meeste vertrouwensindicatoren in de industrie en transportsector laten sinds het voorjaar van 2011 een steeds somberder beeld zien. Wereldwijd zwakt de economische groei af, daalt de groei van de wereldhandel en daarmee komt ook de groei van de Nederlandse uitvoer onder druk te staan.

Detailhandel blijft gebukt gaan onder laag consumentenvertrouwen
De detailhandel, de belangrijkste poot onder de retailsector, kampt met het steeds verder wegzakkende consumentenvertrouwen. De marges blijven onder druk staan door de hoge inkoopprijzen als gevolg van de dure grondstoffen. De traditionele winkeliers hebben daarnaast nog geen antwoord op de groeiende concurrentie van de e-commerce. Internetwinkels behaalden in de eerste helft van 2011 een forse omzetgroei terwijl in de gehele detailhandel de omzet in deze periode met nog geen 1 procent steeg.

Bouw zeer negatief gestemd
De dreigende recessie maakt dat potentiële huizenkopers extra onzeker zijn. Vooral de verkoop van nieuwbouw ondervindt hiervan de gevolgen. Helemaal nu de overdrachtsbelasting is verlaagd. Waar nieuwbouw een voordeel van zo’n zes procent had op bestaande bouw is dat voordeel door de tijdelijke verlaging vermindert tot twee procent. Maar ook de zakelijke markt droogt op. De - toch al beperkte uitbreidingsplannen voor bedrijfsgebouwen - verdwijnen momenteel in hoog tempo van de agenda. In de zakelijke dienstverlening hebben architecten- en ingenieursbureaus dan ook hun omzetten nog nauwelijks zien herstellen en een verdere krimp ligt op de loer.

Hoe komen we uit het dal

  1. Verregaande globalisering
    De geschiedenis van de voorbije dertig jaar maakt dat duidelijk, de omvang van de directe investeringen in het buitenland is met een factor vier gestegen, het aantal internationale vluchtelingen met een factor vijf, het aantal toeristen met een factor zes, de export met een factor acht.”
  2. Het is de overheid, stupid!
    Of het nu gaat om de commissie voor financieel adviseurs of om topsalarissen, de politiek wil overal zijn invloed doen gelden. Managers zullen daar steeds meer mee te maken krijgen, wat hun vrijheid danig zal beperken. Bedrijven moeten daarom niet langer regulering afwachten, maar veel proactiever de politiek benaderen.
  3. Management en kapitaal komen samen
    Een van de belangrijkste oorzaken van de huidige crisis is het belangenconflict tussen managers en aandeelhouders. Managers moeten mede-eigenaar worden van de organisaties waaraan zij leiding geven.
  4. Productleiderschap telt
    Driekwart van de wereld leeft nog niet volgens onze standaarden, maar wil dat graag wel. Die hebben dus van alles nodig, producten waar wij van oudsher sterk in zijn en die niet zomaar verplaatst kunnen worden. Dat is gunstig. Alleen maken we één fout: we worden hier liever opgeleid als kantoormedewerker dan als monteur. Daar moet echt iets in veranderen.
  5. We zoeken zekerheid
    Klanten zullen nog meer waar voor hun geld willen, nog meer op zeker spelen. Spontaan consumeren, met name van luxeproducten, is voorbij. Met strategieën als extra garantie, langere proefperiodes, succesafhankelijke betalingen en ruilmodellen is nog best succes te boeken.

Voor de komende jaren zijn de prioriteiten; financiële stabiliteit, het weer gezond maken van de overheidsfinanciën en het versterken van het groeivermogen van de economie. De doelstellingen hangen daarbij met elkaar samen. Gezonde overheidsfinanciën zijn immers moeilijk te realiseren met een stagnerende economie en instabiele financiële markten. De crisis in landen als Spanje en Ierland heeft laten zien dat onevenwichtigheden in de economie een solide begrotingsbeeld kunnen breken.

Tip: ouderen hebben meer en meer zorg nodig en verbruiken ook steeds meer medische hulp. Zo te bezien, wordt 2012 een zwaar jaar voor iedereen die niet in de zorg werkt of daar goederen aan levert.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Onze Economie

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Globalisering