Voorkom stress!

Werkstress is slecht voor de gezondheid, de sfeer, de prestaties en de organisatie. Maar stress is te voorkomen.

Gaat Nederland aan stress ten onder? Het begint erop te lijken. Bijna de helft van de werkzame bevolking zit in de gevarenzone. Een op de drie heeft volgens TNO Kwaliteit van Leven last van werkdruk. Zij krijgen hun werk niet af door bijvoorbeeld foute of te laat aangeleverde gegevens en zijn niet in de positie daar verandering in te brengen. Dat kan leiden tot werkstress, waar nog eens ruim een kwart van de werknemers last van heeft, met klachten als slapeloosheid en hartkloppingen en al.

Werkstress leidt niet alleen tot gezondheidsklachten, het maakt ook slachtoffers. UvA-onderzoeker Jan Popma berekende dat in Nederland jaarlijks drie- tot achthonderd mensen tussen de 25 en 65 jaar sterven aan hart- en vaataandoeningen door stress. Het is ook een goede leverancier voor de WAO: ruim 50.000 werknemers zitten in de WAO door ernstige stress. Deskundigen maken zich zorgen dat het alleen maar erger wordt.

Werkstress is niet alleen slecht voor de gezondheid van de werknemer, ook de werkgever ondervindt de gevolgen. Werkstress bederft de werksfeer, leidt tot conflicten, de productiviteit neemt af, er worden meer fouten gemaakt, het ziekteverzuim stijgt. Wat allemaal weer tot meer stress leidt.

Een aantal anti-stress tips:
Goed communiceren.

Bespreek regelmatig met de mensen van de werkvloer en hun chefs wat knelpunten zijn en hoe die zijn op te lossen. Betrek ze bij beslissingen die hen aangaan.

Werk mee.
Draai regelmatig (dus vaker dan één keer per jaar) mee op de werkvloer. Daar krijg je een veel beter beeld van wat er speelt dan van achter je bureau. Een dag stagelopen op een afdeling waar veel mee wordt samengewerkt kan ook geen kwaad: zo kom je erachter wat die afdeling nodig heeft en wat je van elkaar kunt vragen.

Werk slimmer.
Er zijn te veel managers, en die houden elkaar bezig. Kijk waar er lagen uitkunnen. Een plattere organisatie levert minder bureaucratie op. Het budget dat daardoor overblijft, kan in meer mensen op de werkvloer worden gestoken. Door werk beter te organiseren verminder je het aantal fouten, conflicten en knelpunten. Zo verbeter je de productiviteit en verminder je tijdsdruk en stress.

Maak ruimte voor oplossingen.
Zoek individuele oplossingen voor individuele problemen, zoals flexibele werktijden, thuiswerken en kinderopvang. Bespreek deze afspraken tijdens werkoverleggen, dat kweekt begrip onder collega’s en voorkomt dat zij zich benadeeld voelen. Probeer parttime en flexibel werken ook via brancheverenigingen en werkgeversorganisaties op de politieke agenda te krijgen, zodat de oplossingen op den duur verder reiken dan het microniveau van individuele werknemers en organisaties.

Wees soepel.
Doe bij calamiteiten niet moeilijk over een vrije dag. Dat kweekt goodwill en betaalt zich later dubbel en dwars terug.

Leer van anderen.
Kijk hoe andere afdelingen of organisaties de zaken aanpakken en leer daarvan.

Meer informatie: MANAGEMENT TEAM

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>