Wat verandert er in 2012?

Columns

Het nieuwe jaar vraagt altijd om een vooruitblik. Een blik in de glazen bol. Wat ons allemaal te verwachten staat dit jaar. Opdat we daar dan maximaal op kunnen anticiperen. Maar wat verandert er dan allemaal in ons eigen veranderland? Welke trends zijn daar waarneembaar? Want in 2012 wordt het menens! Meer dan ooit zal dit het jaar het jaar van de waarheid zijn als het gaat om het realiseren van succesvolle veranderingen. De tijd waarin we konden doorrommelen waarbij het gewoon was om veel te beloven en weinig te realiseren ligt immers definitief achter ons.

En wel om de volgende prangende redenen:

  1. Het huidige klimaat van schaarste is blijvend en vraagt om het effectief besteden van publieke middelen. Door toenemende transparantie wordt ook duidelijk welke organisatie het goed doet en welke dus niet!
  2. Talent wordt schaarser en vraagt om een leiderschap dat in staat is om te binden en boeien. Goede mensen willen immers alleen bij succesvolle organisaties werken!
  3. Afnemers willen in toenemende mate waar voor hun (belasting)centen hebben. De druk op prijs/performance neemt dus alleen maar toe!

Enerzijds verandert er dus veel, maar anderzijds ook helemaal niets! Een paar ontwikkelingen:

Wat verandert er wel? Heel simpel, we zullen in 2012 meer dan ooit de balans tussen enerzijds praten en schrijven over veranderingen en anderzijds het daadwerkelijk laten zien meer en beter in evenwicht moeten brengen. We komen niet meer weg met vage beloftes over wazige beloofde landen. Meer en meer zullen we worden aangesproken op daadwerkelijk bereikte resultaten. Op zichtbare en merkbare performanceverbeteringen! Daarom moeten we stoppen met verandertrajecten waarbij slechts één op de vijf collega's participeert. Doordat we actief gaan sturen op eigen verantwoordelijkheid. Door een dringend appèl te doen op ieders eigen kracht. Waarbij we iedereen vragen om écht te participeren in een transitie. Waarbij iedereen wordt verleid om zijn of haar fair share te leveren. Want alleen zo kun je voorkomen dat mensen zich kunnen verstoppen in die verstikkende bureaucratie.

En wat verandert er niet? Al heel lang was bekend dat het woord 'veranderen' bestond uit twee afzonderlijke woorden ('ver' en 'anderen') die niets maar dan ook helemaal niets te maken hebben met transformaties. Want een verandering is natuurlijk niet 'ver' en heeft ook niet betrekking op 'anderen'. Nee het is heel dichtbij en begint gewoon bij jezelf! En dat gaat over houding en gedrag. Jawel, over jezelf. Opdat jij vanuit je voorbeeldrol je verantwoordelijkheid kan vervullen. Want we weten toch allemaal dat een organisatie pas verandert als het gedrag verandert van de mensen die er dagelijks werkzaam zijn! En dat begint natuurlijk bij de top: want het gezegde 'de trap wordt van bovenaf schoongeveegd' is al zo oud als de weg naar Rome!

Maar wat zeker ook blijft is het cruciale belang van leiderschap bij een verandering. Geen mijdend leiderschap, maar leiders die er zelf écht in geloven. Die stevig zijn ('volhouden & vasthouden', 'het karwei ook afmaken'), die authentiek zijn ('er zelf in geloven', 'zich kwetsbaar durven opstellen') en die zichzelf ook ter discussie durven stellen ('dit was niet handig', 'hier worstel ik mee, help eens'). En pas als je dat blijvend laat zien, als je er zo in zit, dan pas kun je van anderen verwachten dat ze je gaan volgen. Dat ze ook hun eigen verantwoordelijkheid gaan nemen. Pas dan wakker je het vuur in je collega’s écht aan. En zo ontstaat een beweging waar mensen met plezier aan mee werken. Iedere dag weer opnieuw!

Dus: als we dit nu laten lopen, als we juist onder deze omstandigheden niet de moed hebben om door te pakken, wanneer dan eigenlijk wel?

 

 

 

 

 

Noot redactie: Zie over het pakken van verantwoordelijkheid de praktijkvoorbeelden in onze kennisbankpagina Sturen op Verantwoordelijkheid.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leidinggeven