Van ‘het nieuwe werken 2.0’ naar Work3

Columns

We hebben meer dan twee jaar een pandemie gehad. Thuiswerken heeft gezorgd voor een ongekende vrijheid bij werknemers. Prioriteiten verschoven en voor velen van ons heeft teruggaan naar ‘normaal’ zijn aantrekkingskracht verloren. Jouw bedrijf voert waarschijnlijk dezelfde gesprekken als mijn bedrijf, trekt de toekomst in twijfel en debatteert over de weg vooruit. Voor velen van ons is de fundamentele aard van werk veranderd. De geest gaat niet terug in de fles. De toekomst van werk is er al!

Een nieuw pad inslaan

In één van onze interne vergaderingen hadden we laatst een gesprek over wat er straks komt. Hoe zou een remote-first wereld eruit kunnen zien? Wie willen we nu zijn? Wat betekent het om leiding te geven in deze nieuwe wereld? Iemand zei: "Wauw. Het is alsof we de kans hebben gekregen om Work 3.0 te creëren.” Op het moment dat ik dat hoorde, besefte ik dat we op een keerpunt staan en dat we een nieuw draaiboek aan het schrijven zijn. Het nieuwe werken 2.0 is dus voorbij, we evolueren nu naar een nieuwe vorm van werken, namelijk Work3!

Maar waar staat deze nieuwe term Work3 nu eigenlijk voor? Met Work3 heeft iedereen de vrijheid en flexibiliteit om te kiezen wanneer, hoe en waar we het beste kunnen werken. In plaats van te eisen dat mensen vakjes aanvinken en de uren op de klok tellen, nodigt Work3 mensen uit om hun unieke talenten en capaciteiten te omarmen terwijl ze zich richten op resultaten. Work3 doet dit allemaal terwijl het generaties archaïsche opvattingen ontmantelt over wat het betekent om te 'leven' door werk in de context van leven te plaatsen.

Work3 draait om leiderschap

Hoewel Work3 afhankelijk is van de kracht van technologie, gaat het in wezen om leiderschap. Het gaat over managers die hun mensen als volwassenen behandelen. Het gaat erom dat je vertrouwen hebt in mensen en dat zij in staat zijn om de beste beslissingen te nemen voor jouw organisatie, terwijl ze ook voor zichzelf zorgen.

De meeste kenniswerkers hoeven niet overtuigd te worden van de voordelen van Work3. Velen, zo niet de meesten, hebben dit immers altijd al gewild. De verschuiving naar Work3 hangt af van leiders die hun angsten overwinnen, een mogelijke identiteitscrisis aanpakken en een nieuwe weg voorwaarts inslaan.

Work3 gaat erover dat je als leider heroverweegt wat je dacht dat zou moeten en in plaats daarvan iets gaat bouwen wat veel beter werkt voor iedereen. Wat is dat ‘iets’? Het is een ruimte waar mensen authentiek en transparant zijn en hun volledige zelf aan het werk zetten. Mensen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit en tijdigheid van hun werk, niet voor het aantal uren dat ze vandaag hebben besteed bij hun werkgever.

Work3 is een plek waar het welzijn van werknemers en de balans tussen werk en privéleven geen propagandacampagnes zijn, maar zorgt voor waarden. Het gaat namelijk niet om het kijken naar mensen, als een opzichter, die hun werk doen. Het gaat om de output, want dit heeft écht invloed op de resultaten.

Ik weet dat veel leiders het hierover met me eens zijn. Althans, in theorie. En ik leef mee met de angst die gepaard gaat met het veranderen naar deze manier van werken. Het verschuiven van gedurfde theorie naar de praktijk is destabiliserend. Maar vergis je niet, ik heb torenhoge verwachtingen van Work3. Waarom? Omdat ik geloof dat het loslaten van de gevestigde archaïsche structuren uit het verleden betekent dat we verder en sneller de toekomst in kunnen gaan.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Digitale transformatie