Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Beste Bart,

Ik ben het helemaal met je eens dat deze vorm van marketing de meest effectieve is.

Mijn persoonlijke beleving is echter dat deze vorm van mond op mond reclame beter werkt in de Business to Consumer sector dan in de Business to Business sector. Wil je een echte ambassadeur voor je merk of bedrijf werven dan moet je iets te bieden hebben wat deze ambassadeur werkelijk raakt en passioneerd. De producten van Apple of Nespresso koffie zijn hier goede voorbeelden van. In de Business to Business is dit uiteraard niet onmogelijk, maar wel veel moeizamer. Iemand emotioneel raken en passioneren met een online boekhoudprogramma of een overhead projector is heel erg moeilijk.

Bovenstaande neemt echter niet weg dat als het wel lukt (B to B) ambassadeurs te ‘kweken’ de beloningen ook groot zijn! 

Beste Damir,
Allereerst hartelijk dank voor je reactie!
Mijn ervaring is dat mond tot mond reclame in een b-to-b omgeving heel goed werkt. Sterker nog, misschien wel beter dan b-to-c! In b-to-b ken je je klanten altijd persoonlijk, weet je wat ze belangrijk vinden en – veruit het belangrijkste – kun je inspelen op waar ze echt gelukkig van worden. Dat is inderdaad vrijwel nooit het product, dat ben ik helemaal met je eens. Zo zal een administratiekantoor nooit ambassadeurs kweken door het leveren van jaarrekeningen. Echt gelukkig word je van een administratiekantoor dat helpt je belastingaanslag te verlagen, anticipeert en tegenvallers voor is…! Dat wekt vertouwen, het belangrijkste verkoopwapen in de b-to-b. Daarnaast is iedere klant anders. Dat betekent dat ze – ieder voor zich – van andere dingen echt gelukkig worden. Dit vraagt empathie en creativiteit van een organisatie, in het bijzonder van verkopers en marketeers. Het is een mooi vak, nietwaar?

Vaak hebben bedrijven wel ambassadeurs, maar gebruiken ze deze customer assets niet of nauwelijks. Zonde! Als je goed weet wie je ambassadeurs zijn, sla je twee vliegen in een klap: je benut je niet alleen ambassadeurs actief voor je verkoop (werkt geweldig), je leert bovendien wat de reden was WAAROM ze zo extreem tevreden waren! Een fantastische inspiratiebron! 

x
x