Op welke manier kan een effectieve bedrijfsvideo worden gemaakt?

Het internet staat vol met bedrijfsvideo's, waarvan enkele goede. Een video zal zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn, omdat klanten steeds meer visueel zijn ingesteld. Het blijkt dat de gemiddelde bezoektijd van een website met video is meer dan 7 keer zo lang. Een video op uw website levert gemiddeld meer omzet op, bovendien geeft een video meer kans om op de eerste pagina van Google te komen. En plaatsing op YouTube is gunstig, omdat YouTube na Google de meest gebruikte zoekmachine is. Ontwikkel een goede video in stappen:
  1. Bepaal het doel van de video. Wat wilt u precies bereiken: een algemene impressie geven van het bedrijf of informeren over het gebruik van een bepaald product of dienst. meerdere video's zijn natuurlijk ook mogelijk.
  2. Bepaal de doelgroep. Nieuwe of bestaande klanten, leveranciers, andere relaties of iedereen? De keuze bepaalt bijvoorbeeld ook de aanspreekvorm , tekst en beeldselectie.
  3. Omschrijf de boodschap. De grootste valkuil is te veel willen vertellen. De spanningsboog van een kijker is kort. De juiste duur is afhankelijk van het doel en de doelgroep, houdt daarvoor een algemeen maximum van 3 minuten aan. Zorg ervoor dat u mensen 'triggert', maar niet teveel in detail treedt.
  4. Bepaal de boodschapper, dit moet een gemakkelijke verteller zijn. Mensen die heel veel verstand hebben van een onderwerp zijn niet altijd de beste vertellers. Als het even kan een echt en passievol persoon uit de organisatie, dus geen acteur. Transparantie en echtheid wekken vertrouwen.
  5. Bepaal de locatie en de ruimtes waarin de video wordt opgenomen. Ook hierbij is transparantie belangrijk, dus het eigen kantoor of de werkplaats is aannemelijker dan een strand. Voeg bijvoorbeeld ook animaties toe en/of infographics.
  6. Maak een script. Leg alle stappen vast in een script en schrijf uit wat er precies in beeld moet komen en welke boodschap er overgebracht moet worden. Zorg dat er ook een professional is die het script bewaakt tijdens de opnames. Ervaring leert dat als mensen het zelf gaan doen het ook veel tijd en geld kost en het eindresultaat niet naar wens is. Bij de scripting en uitvoering is in ieder geval begeleiding nodig. Werk daarom met een professioneel videoproductiebedrijf.
  7. Check op het juiste materiaal: camera, microfoon en belichting, inclusief koppelingen (zenders of draden). U kunt deze spullen zelf huren of een video-producent inschakelen met de juiste hardware. Om de apparatuur te gebruiken is in ieder geval een geschoold iemand nodig. Zorg dat de video in full HD opgenomen wordt. Naast hardware heeft u goede software nodig. Een professioneel videobewerkingsprogramma, zoals Adobe Première of Final Cut Pro. Bedank dat videobewerking een vak apart is, waarbij de editor de juiste beelden in het juiste ritme selecteert.
  8. Profileer de video. Om een video te publiceren is een embedded YouTube-link in een website het meest gangbaar. U kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Vimeo of een andere videoplayer. Naast publicatie op uw website is social media heel belangrijk om zo gewenst een grotere doelgroep te bereiken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 89 vragen en antwoorden over Public relations.